Шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков от ГЕРБ и новата кметица на район "Младост" - независимата Десислава Иванчева, влизат в прокурорско - съдебен спаринг. Това стана ясно днес, след като общинар №1 съобщи, че праща Иванчева на прокурор за "документи с невярно съдържание". 

Според представителя на ГЕРБ, чиято партия загуби частичния вот в столичния район от подкрепената от "Нормална държава" кандидатка, встъпването в длъжност на Иванчева е нелегитимно. Причината - не е подала в законовия срок заявление до Търговския регистър към Агенцията по вписванията, че е развивала търговска дейност и че е започнала процедура по прехвърляне на дружествени дялове на друг собственик.

Липсата на фирми е едно от условията за заемане на кметски пост според Закона за местната власт и местната администрация. При нарушение Общинската избирателна комисия може да отстрани кметицата от длъжност.

Герджиков твърди, че кметицата е била длъжна да подаде такова заявление и до него като шеф на общинския съвет, и до Обшинската избирателна комисия.

"Срокът беше до 14 декември, а аз получих заявление вчера, седмица по-късно", заяви общинар №1, цитиран от "Дневник" - Общинската избирателна комисия има едномесечен срок да реши казуса, но и прокуратурата трябва да бъде сезирана, защото става въпрос за фалшифициране на документ", посочи Елен Герджиков.

По думите му в Агенцията по вписванията няма данни Иванчева да е прехвърляла собственост на фирми към датата 22 ноември, както твърди самата кметица, че е направила. Информацията от агенцията е с днешна дата, заяви Герджиков и отбеляза, че това е причината да сезира и прокуратурата за документите, които е получил от кметицата. 

Десислава Иванчева, кметица на район "Младост" в София.
Снимка БГНЕС

По-късно самата Иванчева отговори в писмо до медиите, че настоява или Елен Герджиков да й се извини публично, че разпространява "абсурдни твърдения" по неин адрес, или ще е принудена да "защити доброто си име и в съда".

"Тиражираните днес в медиите публикации, че след избора ми за кмет на район "Младост", не съм извършила необходимите действия, за да прекратя дейността ми, извършвана в частна фирма, са абсолютна лъжа", казва кметицата. - Прехвърлих фирмата си още на 22 ноември, преди встъпването ми в длъжност и далеч преди законоустановения срок. 

По думите й атаката от ГЕРБ срещу нея показвала, че те "не могат да преживеят загубата в "Младост" и търсят начин "да ни преборят, защото нарушаваме много интереси", свързани със застрояването на района.