Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Голямата индивидуална награда “Полицай на годината 2016” отиде при гл. инспектор Калин Литов - началник на сектор „Контрабанда“ към VI отдел при ГДБОП – МВР.

Това стана на традиционната церемония, с която МВР всяка година отбелязва отличилите се свои служители, в зала 6 на НДК днес.

В съобщението на министерството се изтъкват успехите в пресичане, разкриване и документиране на престъпленията против митническия режим, както на територията на България, така и в страни от ЕС и се посочва, че секторът е реализарал 10 операции  у нас, при които са задържани 20 лица.

Иззети са 23 милиона и 660 хиляди къса контрабандни цигари, 17 тона тютюн, 522 литра алкохол без платен акциз. Предотвратените щети за бюджета са изчислени на около 10 милиона лв, съобщават от министерството.

В Будапеща е разбита нелегална фабрика за цигари благодарение на информация, предоставена от ГДБОП-МВР.

Първи подгласник при индивидуалните награди е Ивелин Лазаров -  младши контрольор в „Охранителна полиция“ при РУ-Тутракан, отказал 4 пъти подкуп. Благодарение на неговата работа са образувани 4 досъдебни производства за шофиране с алкохол, 5 досъдебни срещу неправоспособни водачи и 3 срещу шофьори, управлявали под въздействието на упойващи вещества. През годината младшият инспектор е издал повече от 500 фиша. Той получава и Златна карта от Съюза на българските автомобилисти.

Втори подгласник е гл. инспектор Мариян Лонгинов - началник на „Криминална полиция“ при РУ- Горна Оряховица. Той лично придобива информация, която съществено допринася за разкриването на престъпни групи от телефонни измамници. Равносметката е -  задържани са 12 души от Горна Оряховица, Павликени и Стражица. Отново благодарение на взетите от него навременни и точни управленски решения, близо до Велико Търново бяха задържани, а по-късно и осъдени двама мъже, извършили най-голямата до този момент телефонна измама на територията на Първомай на стойност от близо 600 хиляди лева, съобщават от вътрешното ведомство.

Трета индивидуална награда е за инспектор Иван Иванов -  разузнавач  от „Криминална полиция“ на ОДМВР - Стара Загора. Неговият конкретен принос в разкриването на извършителите на няколко пътно-транспортни произшествия със смъртни случаи и тежко пострадали хора е впечатляващ. Инспектор Иван Иванов пряко участва и в установяването и задържането на извършители на телефонни измами и домови кражби на територията на Стара Загора.

Има и една индивидуална поощрителна награда за инспектор Александър Атанасов Ласков - разузнавач в „Криминална полиция“ на ОДМВР- Русе. През изминалата година той работи изключително активно по противодействието на телефонни измами. Установява, че голяма част от престъпленията се извършват от жители на град Ветово - "реагира изключително гъвкаво на всяка нова схема за телефонни измами, успява да опознае тази категория хора и да предложи най-адекватните решения за ефективно противодействие на променящата им се тактика". С негова помощ има голям брой задържани, включителтно и в съседна Гърция. Някои от тях вече са осъдени, допълват от МВР.

Голямата колективна награда “Полицай на годината 2016-та” също отива в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

За много колективи от дирекцията постъпиха предложения за награди. На четири от тях - „Наркотици“, „Контратероризъм“, „Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система“ и сектор „Борба с организираната престъпност“ - Варна е обърнато специално внимание. Затова журито прецени, че награда заслужава цялата дирекция.

Близо 120 кг хероин, над 33 кг кокаин, почти 215 кг амфетамин, 163 кг екстази – това е само част от откритото и иззето количество наркотични вещества при реализирани операции на отдел „Наркотици“ .

При колективните награди подгласници са съответно: сектор „Специализирани полицейски операции“ - СДВР , цялата Дирекция „Жандармерия“, колективът на Гранично полицейско управление-Средец към РД „Гранична полиция- Елхово“.

Поощрителна награда получават и служителите на сектор „Престъпления, свързани с МПС“ към отдел  „Криминална полиция“ при ГДНП.

"В резултат на усилията им и след проведени оперативно-издирвателни действия през годината са пресечени и разкрити множество извършители на престъпления, свързани с противозаконни отнемания на моторни превозни средства", пишат от МВР.

В процеса на прецизната оперативна работа бяха установени голям брой депа за разглобяване на автомобили, автоморги, както и обекти за продажби на части, втора употреба. В цифрово изражение в резултат на последователната им работа се отчита спад в регистрираните престъпления с около 20%.

МВР даде и специална награда за граждански принос - тя е за 9-годишия Дамян Лазаров от Тутракан.

В сутрешните часове на 17 юли Дамян излиза да играе и пред съседния вход на жилищния блок, в който живее, намира портмоне с около 2000 лева и лични документи. Без да се колебае нито за миг, той подава сигнал за намереното.

Само преди две седмици Дамян намира и друго портмоне с лични документи. Момчето вижда адреса на собственичката от личната карта и лично й носи изгубеното.

Клуб Z вече писа за доблестната постъпка на малчугана, още когато намери портомено с 2000 лв.

Дамян е син именно на катаджията Ивелин Лазаров, за когото по-горе споменахме, че получи индивидуална награда за неподкупност.

Втората награда за Граждански принос отива при двама младежи от Бургас. Това са Александър Пеев (19 г.) и Радостин Богданов (22 г.), които задържаха рецидивист, който в ресторант на хотел край морето издърпал чантата на 54-годишна жена.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.