"Имам намерение да се оттегля от председателския пост в АБВ, но в никакъв случай не и от политиката. Аз съм 25 години в оперативната политика - това е твърде дълъг период. Но основната причина е, че ние добре разчетохме събитията от последните месеци, години. Очевидно хората искат промяна".

Това заяви по Нова тв лидерът на партия АБВ Георги Първанов. И съобщи, че оттеглянето му ще се случи официално на конгреса на 15 януари 2017 г.

По повод дописка в "Епицентър", че той излиза от политиката, Първанов бе лаконичен:

"Това звучи като един български виц - не били компютри, а компоти".

И съобщи, че няма да посочва свой наследник, а ще има номинации и процес, който ще завърши с избор на председател.

Лидерът на АБВ каза, че освен него подобно намерение са заявили и зам.-председателите на партията Ивайло Калфин и Румен Петков:

"Правим крачка назад, за да пуснем младите. Вече 3 години работим с едни млади хора. Докога да чакат? Това са хора с добър професионализъм, с доказани качества - и мениджърски, и управленски, с комуникативни възможности. Ще ги пуснем, ние ще бъдем плътно до тях."

По думите му трябва да има нов тип партия, защото досегашните били с консервативна структура, тежки, мудни, с организации по места.

Депутат няма да стана, има от какво да се препитавам - така Първанов отговори на въпрос на водещите на Нова тв дали ще се кандидатира за народен представител на предстоящите избори. За Калфин и Румен Петков той обясни, че ако партията ги номинира, няма никакъв проблем да бъдат кандидат депутати, защото "те имат качества, които са необходими не само на партията АБВ, но и на България".

По-късно през деня Първанов обясни, че след оттегляне му няма да се занимава с оперативна работа, но ще бъде ангажиран с всичко, което прави АБВ.

Той е убеден, че народът иска промяна.

"Това се вижда на всяка стъпка. Ако няма зрялост, мъдрост и ангажираност на политическите ръководства, на лидерите, защото в случая лидерството наистина е важно, то тогава това очакване и стремеж на хората към промяна може да избие във всякаква посока. Може да роди, да не дава Господ, чудовища. Да се стигне до крайни варианти, каквито виждаме в други страни, затова и ние се опитваме да дадем знак, че в една партия като АБВ нещата могат да се случват цивилизовано, но да водят към една ясна категорична промяна - към политиките, идеите и хората, които ги реализират", обясни Първанов.

 

Заместникът на Първанов Ивайло Калфин призова АБВ да не бъде отписвано. Другият заместни Румен Петков заяви, че АБВ е кауза и решение на прооблема и никой от настоящите членове на ръководството ще продължат да работят "с цялата си енергия" за тази кауза и това решение.Според Петков "няма друга политическа формация, която може да защити почтеността в политиката и правенето на политика, която да отговаря на обществените интереси".