Правителството одобри доклад на министъра на регионалното развитие и благоустройството за изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, съобщават от пресслужбата на МС.

С решението се прави и предложение до Народното събрание да подкрепи продължаването на изпълнението на програмата и действията на МС за увеличаване на финансовия ресурс на 2 млрд. лева.

Прогнозните данни за изпълнението на програмата до края на 2016 г. на база изготвен анализ и предоставени данни от Българска банка за развитие (ББР) показват, че прогнозна стойност на сключените анекси към 31 декември 2016 г. ще достигне 953 072 604,35 лева, а тази на сумите, които ще бъдат разплатени към 31 декември 2016 г., ще е в размер на 391 354 454,61 лева. Разчетите сочат, че са достигнати границите, до които ББР може да поема ангажименти за плащане, поради което се пристъпва към увеличаване на финансовия ресурс на 2 млрд. лв.

Министър Лиляна Павлова коментира след заседанието, че увеличаването на бюджета на програмата ще помогне през следващата година да се гарантира изплащането за сградите, които са кандидатствали и са в процес на реализация.

"Над 440 вече са сградите, които са в реален процес на изпълнение и строителство, 120 са завършени, още за 800 сгради вървят тръжни процедури на различни етапи", отчете Павлова, цитирана от агенция "Фокус".

Тя посочи, че до момента в изпълнението на саниранията са участвали над 570 малки и средни фирми, а възползвалите се домакинства са над 340 хиляди. С това по думите ѝ е създадена заетост и е постигнат безспорен социален ефект. "Ако удвоим ресурса, над 700 хил. души ще се възползват от ефектите и ползите на програмата", смята Павлова.

В момента, когато беше обявена оставката на кабинета, от строителното министерство обявиха, няма да има пари да се довърши програмата за саниране, заявление, което разтревожи кметовете в страната.