Правната комисия и ръководството на парламента си прехвърлят топката, относно бъдещи законодателни промени, свързани с референдума, иницииран от "Шоуто на Слави". Това установи Клуб Z в кулоарите на Народното събрание.

Другата седмица изтича срокът, който от ГЕРБ си бяха поставили, за да имат готови за второ четене предложения за промени в законодателството. Веднага след допитването от управляващата партия заявиха, че до 15 декември трябва да имат готов проект. Те дори внесоха проекторешение, с което подкрепят промените, изискани от вота на над 2,5 млн. български граждани - мажоритарен вот в два тура, намаляване на партийната субсидия до 1 лв. на глас и задължително гласуване, което бе подкрепено от 2 млн. избиратели.

От тогава насетне правната комисия проведе една обществена дискусия, в която участваха депутати, неправителствени организации и експерти. Пред Клуб Z шефът на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че очаква решение на председателския съвет, за да продължи в една или друга посока работата по законовите промени, свързани с референдума. Зам.-шефът на парламента Димитър Главчев обаче обясни, че темата не е била обсъждана досега на председателски съвет. Той допусна, че това може да стане следващата или най-късно по-следващата седмица.

Според закона за референдумите парламентът трябва да се произнесе в тримесечен срок. Този срок обаче все още не е започнал да тече, тъй като решението на ЦИК се обжалва от инициативния комитет във Върховния административен съд. Срокът започва да тече от момента, в който съдът се произнесе и решението влезе в сила. Това обясни пред Клуб Z говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Резултатът от референдума не е задължителен за депутатите, като за това не достигнаха малко повече от 12 хил. гласа. От чисто формална гледна точка депутатите биха могли да отхвърлят исканията на гражданите. Според коментари в кулоарите обаче това би било самоубийство, предвид огромната подкрепа, която събраха мажоритарният вот, задължителното гласуване и намаляването на партийните субсидии.