Депутати от ГЕРБ внасят проект за решение, с който се подкрепя вота на избирателите по трите въпроса за референдума, иницииран от екипа на Слави Трифонов. Това съобщи зам.-шефът на парламента Димитър Главчев.

На референдума гражданите подкрепиха мажоритарно гласуване за депутати в два тура, задължително гласуване и намаляване на субсидията на партиите на 1 лв. на глас.

В проект за решение се казва, че до 15 декември 2016 г. комисията по правни въпроси трябва да внесе доклад за второ гласуване, който да обединява приетите на първо гласуване текстове. Въпросите в референдума предполагат промени в Изборния кодекс и в Закона за политическите партии.

"Следваме трите въпроса така, както са зададени. По тях би следвало да се произнесе Народното събрание. Подкрепяме волята на избирателя по трите въпроса".

Това каза шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Той напомни, че задължителното гласуване вече е приложено. Кирилов потвърди позицията на премиера Бойко Борисов, че субсидиите трябва да се премахнат напълно. И каза, че от ГЕРБ имат готовност за подобни промени в закона.

Депутатите от ГЕРБ обаче изтъкнаха, че дебатът е отворен за различни предложения. Те не дадоха категоричем отговор дали ще отстояват мажоритарния избори на депутати в два тура или е възможно да се обсъдят и други варианти на за силен мажоритарен елемент. Попитан дали ГЕРБ би подкрепил някакъв вид смесена система Кирилов отговори:

"Не можем да гадаем, ние следваме волята на избирателите. Съобразили сме се с резултатите от проведения референдум. Всеки може да представи нещо".

Десислава Атанасова за пореден път изтъкна, че ГЕРБ е последователна партия в политическите си послания и винаги е разчитала знаците, които е давал народът.

"Можем да чуем вота на суверена. Ние сме първите, които го правим", каза Атанасова.

Депутатите не дадоха категоричен отговор дали ще има време избирателната система да бъде сменена преди новите парламентарни избори, които се очаква да бъдат през пролетта.

На извънреден председателски съвет в парламента бе решено оставката на кабинета да се гласува в сряда. Това научи Клуб Z от участници в заседанието.