Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е номиниран за награда във връзка със сътрудничеството между Руската Федерация и България в областта на духовното сближаване на двата народа. Това съобщава "Епицентър.бг". По този повод Доган е написал благодарствено писмо, в което се казва, че "който не разбира Широката Руска Душа, не схваща и смисъла на Голямата Руска Земя. Тъкмо затова може би Русия няма "граници". Тя винаги е била в друго измерение"

На 6 декември Доган е бил поканен от името на кметството на Москва и Благотворителния фонд за социални инициативи "Народное Единство " - Русия на тържество в Руския културно-информационен център в София, за да му бъде връчена наградата.

Ето и пълния текст на писмото, публикувано в сайта на медията:

"До г-н Павел Журавлев, Ръководител на Представителството на Россотрудничество на България, Директор на Руския Културно-Информационен Център в София 

Уважаеми госпожи и господа! 

Дълбоко съм трогнат от номинирането ми за награждаване във връзка със сътрудничеството между Руската Федерация и Република България, особено в областта на духовното сближаване на народите ни! В живота ми няколко пъти ми се е случвало да не приемам или да се отказвам от национални или международни награди. Но в конкретния случай за мен е въпрос на чест, че изобщо сте обсъждали името ми. Защото в духовното си битие съм школуван в мисловното пространство на Западно-европейската философия, но съм закърмен с екзистенциалната темпоралност на Руската класическа литература. И

съм убеден, че който не разбира Широката Руска Душа, не схваща и смисъла на Голямата Руска Земя. 

Тъкмо затова може би Русия няма „граници”. Тя винаги е била в друго измерение. 

Именно затова, в актуалното ни политическо време Русия се възражда не само като геополитически Баланс, но и като Алтернатива за гарантиране на сигурността и мира в планетарен мащаб. 

С чест и почитание: 
А. Доган"

Правописът е запазен в оригинал. В действителност фамилията на човека, до когото е адресирано писмото, трябва да се изписва на български език Журавльов.

В края на миналата година Доган произнесе слово на новогодишния купон на ДПС, в което обяви, че тогавашният лидер на партията Лютви Местан е направил гаф, като е оповестил декларация по повод сваления няколко месеца по-рано руски самолет от Турция. В нея Местан защити действията на Турция. Малко след това той бе изключен от ДПС и създаде своята партия ДОСТ.