Лобиране в полза на Тайван довело до интереса на Доналд Тръмп към островната държава, която САЩ не признават, пише в. "Ню Йорк таймс".

Лобистът е не кой да е, а дългогодишният сенатор републиканец Боб Доул, който в момента е 93-годишен. Той е известен като един от най-големите "ястреби" във външната политика. Доул бе кандидат-президент през 1996 г., но бе победен от Бил Клинтън.

Доул работил зад кулисите през последните шест месеца, за да организира контакт на високо равнище между тайвански представители и новоизбрания американски президент, твърди "Ню Йорк таймс". Кулминацията в усилията на Доул е телефонният разговор на Тръмп с тайванската президентка Цай Ингвен на 3 декември.

Това предизвика гнева на Пекин. САЩ прекъсват отношенията си с Тайван през 1979 г. и водят политика "Един Китай". Това означава, че Вашингтон не признава островната държава по дипломатически път, но насърчава демокрацията там и продава на властите в Тайпе модерно военно оборудване.

Малко след публикацията бе разпространена още една интересна новина. На визита в Тайван пристигна човек от преходния екип на бъдещия президент.

Боб Доул е лобист от адвокатската кантора "Алстън и Бърд" във Вашингтон. Той се свързал с екипа на Тръмп, за да организира серия от срещи с представители на Тайван. Това сочат документи, подадени миналата седмица в американското Министерство на правосъдието.

В периода между май и октомври кантората на Доул е получила 140 хиляди долара за извършената дейност.

"Те са много оптимистични. Те виждат, че има нов президент, републиканец и биха искали да развиват по-тесни връзки", коментира Боб Доул.

От щаба на Тръмп засега не са отговорили на запитването на "Ню Йорк таймс".