Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп разкритикува икономическата политика на Китай и действията му в Южнокитайско море, предаде АФП.

Това бе своеобразна реакция на милиардера на недоволството на Белия дом. Администрацията на настоящия лидер Барак Обама се разгневи заради телефонния разговор в петък на Тръмп с тайванската президентка Цай Ингвен.

Ето какво написа Тръмп в туитър по адрес на Китай:

"Питал ли ни е Китай ОК ли бе за нас да си девалвира валутата (което затруднява нашите компании да бъдат конкуренто способни), да облага с високи данъци нашите стоки, отиващи в страната (САЩ не облагат негови стоки) или да изгражда масивен военен комплекс в Южнокитайско море? Едва ли!"

На 3 декември Тръмп разговаря по телефона с президентката на Тайван. През 1979 г. тогавашният американски президент Джими Картър скъса отношенията с островната държава, отцепила се от Китай три десетилетия по-рано. Оттогава Вашингтон признава само единен Китай.

Пекин официално протестира заради разговора на Тръмп с Цай. Там дори предположиха, че новият президент може да промени външната политика на САЩ към страната.

Вчера американският държавен секретар Джон Кери заяви, че не е зле Тръмп и екипът му да се обръщат за съвет към Държавния департамент преди телефонните си разговори със световните лидери.

Самият Тръмп заяви, Цай Ингвен му се обадила, за да го поздрави с победата на президентските избори. Новоизбраният вицепрезидент Майк Пенс уточни пред телевизия Ей Би Си, че Тръмп се съгласил да проведе разговора, защото позвъняването било израз на учтивост от страна на събеседничката му.

По време на предизборната си кампания Тръмп неведнъж се изказа в подкрепа на въвеждането на специални мита за китайските стоки. Той дори нарече Пекин икономически враг на Вашингтон заради факта, че властите в страната манипулират националната валута - юана.

От 2013 г. пък Китай строи изкуствени острови в Южнокитайско море, за да завладее парчета суша, за които претендират още няколко страни в региона. Причина са предполагаемите запаси от въглеводороди край тях.