"Булото, което покрива лицето напълно, трябва да бъде забранено, където е възможно по правен път."

Това заяви днес на конгреса на Християндемократическия съюз канцлерката на Германия Ангела Меркел, Тя добави, че бежанската криза "никога не трябва да бъде повтаряна".

“Ситуация като тази в края на лятото на 2011 г. не може, не би трябвало и не трябва да се повтаря. Това беше и е нашата, а и моята обявена политическа цел", каза още тя.

Канцлерката бе няколко пъти изобразявана с хиджаб, заради политиката и спрямо бежанците.

Меркел отказваше многократно да промени политиката си по отношение на бежанците, но днес заяви, че са нужни по-строги условия за даването на убежище.

Репликите на канцлерката, която в момента отново е кандидат за лидер на партията, при това единствен, бяха посрещнати с ръкопляскане. След тази сигурна победа обаче я очаква по-голяма битка - за четвърти мандат като канцлер. Преди години тя спечели 96,7% от гласовете, но след пускането на 1 милион бежанци в Германия през 2015 г. с прословутата реплика: "Ще се справим", рейтингът и падна значително. Същевременно, християндемократите са загубили съвсем малко подкрепа и все още са първата политическа сила в страната.

Темата за забраната на бурките обаче влезе в политическия диалог още през август, когато вътрешният министър Томас де Мезиер, близък съюзник на Меркел, също обяви подкрепа за идеята. Според него законът трябва да се прилага на ключови места като административни сгради, публични места като училища и университети, както и в съдилищата. 

Подобен закон до момента е наложен във Франция, Белгия, България, части от Швейцария и в Холандия.