Вицепремиерката в оставка Меглена Кунева заяви, че няма как Реформаторският блок да обърне гръб, ако президентът Росен Плевнелиев му връчи третия мандат за съставяне на правителство. Кунева обаче допълни, че тя или партията й ДБГ няма да участват повече в изпълнителната власт в този парламент.

"Мандатът не се взима, той се дава, не ми се струва уместно, когато се предлага един мандат, да обърнеш гръб. Да обърнеш гръб в момента на една институция като президентската е дълбоко некултурно политически, а и човешки", заяви Кунева.

Според нея партиите в Блока са на различно мнение относно сформирането на ново правителство в рамките на този парламент. Някои били по-оптимистични, а други по-малко оптимистични.

"Не става въпрос за участие на РБ в правителство. Не е възможно, след като си подал оставка, някой от министрите да влезе в каквото и да е друго правителство в рамките на този парламент, това е несериозно. Аз го казах още в самото начало, че РБ, в мое лице и в лицето на "Движение България на гражданите", няма да се включва в изпълнителната власт, но ако мислим широко, ако се опитаме да потърсим една обединяваща фигура, на която да й развържем ръцете и да се даде възможност тя да си състави правителство, може би си струва поне да се говори за това", обясни Кунева.

Кунева изтъкна, че Реформаторският блок е отговорна, проевропейска формация, свързана с атлантическите ценности.

"Тъкмо заради това си струва да направим крачка, преди да ни е връчен мандатът, дори под условие дали ще бъде връчен, да направим това, което се прави във всички културни европейски държави - да имаме културен политически разговор и да се види какво сме направили, какво не можем да направим и какви са следващите стъпки", каза Кунева.