Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Парламентът все пак не отпусна 10 млн. лв. допълнително на Българската академия на науките (БАН) през 2017 г. Решението е окончателно, тъй като бюджетът на държавата за догодина бе приет изцяло на второ четене.

По-рано днес всички парламентарни партии се съюзиха срещу ГЕРБ и успяха да гласуват увеличение на бюджета на БАН - от 80,84 на 90,84 млн. лв. Дадени бяха и още половин милион лева на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (общо 52,1 млн. лв.).

По време на вота от най-голямата парламентарна група (ГЕРБ) гласуваха "въздържал се". А останалите партии подкрепиха предложението, направено от депутати от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, България без цензура, "Атака" и АБВ. БСП и ДПС също се включиха в "задругата" на малките партии и по-големите бюджети на БАН и СУ минаха.

Когато стигнаха до Преходните и заключителни разпоредби към бюджет 2017, от ГЕРБ се върнаха на текстовете, свързани с парите за БАН и СУ. Първо бе подложен на гласуване чл. 1 от проектозакона, в който са приходите и разходите на цялата държава. Там ГЕРБ надделя, тъй като видимо имаше надмощие в броя депутати - мнозина избраници от малките партии не бяха в залата.

Усещайки преимуществото, председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) предложи депутатите да се върнат на бюджета на Министерството на образованието и науката. Същият член по-рано днес беше гласуван и там бяха предвидени допълнителните пари за БАН и СУ. ГЕРБ обаче подложи текста отново на гласуване и така раздаването на по-големи суми падна.

"Днес гласувахме да дадем пари на БАН, които те няма да получат. Приключваме темата", обобщи Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт.

За обрата донякъде са виновни и депутатите от по-малките партии, които не дочакаха последните параграфи от проектозакона за държавния бюджет и рано напуснаха пленарна зала.

От БСП обявиха, че ще проверят дали има основание да сезират Конституционния съд за днешната процедура. Малко преди да гласуват окончателно бюджет 2017 г., от левицата напуснаха залата в знак на протест. 

"ГЕРБ осъществи атентат срещу българската наука". Това каза народният представител от БСП Румен Гечев на брифинг след приемането на бюджета.

"Категорично отказваме да приемем твърдението, че сме направили пуч срещу българската наука. В БАН има институти, които чудесно изпълняват своите функции. Но има и институти, които са за закриване. Те са тези, които искат да получат подаянието от бюджета, за да съществуват”, контрира след това Менда Стоянова от ГЕРБ.

В крайна сметка протестите на БАН не дадоха резултат. В средата на месеца близо 1000 учени от академията протестираха в центъра на София с искане за повече пари за наука. Предложеният за 2017 г. бюджет не осигурява издръжка на изследователските структури, дори не покрива абсурдно ниското трудово възнаграждение, което е с 200 лв. под средната заплата за страната, обявиха тогава учените.

Коментари

Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Игрите с кворума на престъпното малцинство

не са от вчера. И са се играли и се играят от всички престъпни малцинства - и това на БСП, и това на СДС, и тия, в които участваше ДПС, и тия на ГЕРБ. Това, за което не им се свидят пари на нашите "елитни" политици са единствено субсидиите и бюджетните пари, от които се точи към свързани фирми и черни каси. Всички са маскари.
 's picture

To Ve

това е скандално!

това е скандално!
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Междувременно

шайка "бизнесмени", ограбили народа с измамническата приватизация и неплащали данъци от десетилетия, си раздават значки. егати и миризливата дупка, егати и търпеливата популация.
 's picture

Krasimir Kabakciev

Ако съм помогнал с 10% да се разбере що е то БАН, се гордея

През годините и десетилетията написах десетки статии и стотици и може би хиляди съобщения за това, какво представлява БАН - гнездо на комунизъм, варварство, престъпност, некадърност, лентяйство, наглост, антидържавност и безумие. Ако някой не разбира какво говоря, скоро ще обясня чрез линкове. Ако съм допринесъл с 10%, това означава, че съм спестил един милион на българския данъкоплатец. Ако е така, съм повече от горд с постижението.
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Като те гледаме тебе,

ни става ясно що е, няма нужда от повече обяснения ;)

Леле

Малко над 6 млн. българи, допускаме и позволяваме 240 идиота да ни баламосват и правят на маймуни! Заслужаваме си участта!
 's picture

Vs Panchugov

Лошо

Сега Професор Лъчезар Филипов няма да може да докаже, че има живот на Венера
 's picture

Николай Николов

Комунистически паразити.

Комунистически паразити. Презирам ви.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.