Парламентът се поправи за вчерашния гаф, при който депутатите в зала не се съобразиха с решението на бюджетната комисия за отпускане на допълнителни 10 млн. лева за Българската академия на науките (БАН). В крайна сметка академията ще получи повече средства.

Във вторник бюджетна комисия увеличи бюджета на БАН от 80,84 на 90,84 млн. лв., дадени бяха и още половин милион лева на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (до 52,1 млн. лв.). Това стана след рядко виждано обединение на малките партии - Реформаторския блок, Патриотичния фронт, България без цензура, "Атака" и АБВ.

Но вчера, по унизителен за академията начин, депутатите одобриха приходите и разходите в бюджета, без съответните графи да са коригирани с решението на комисията. Борислав Великов от Реформаторския блок алармира, че "сме свидетели на нововъведение в парламентарната практика. Чрез случайна подмяна на волята на бюджетна комисия, изразена в неправилно съставен протокол и работен доклад за второ четене, да се постигне в залата обрат на това, което е правилно според мнозинството в комисията".

Днес бе свикано извънредно заседание на бюджетната комисия, на което бяха направени изменения, които да отразят решението на комисията в следващите параграфи. Така при гласуването на бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) бяха направени съответните промени в приходите и разходите, за да бъдат увеличени парите на БАН и СУ.

Всички партии без ГЕРБ подкрепиха допълнителните пари за академията. БСП и ДПС също се включиха в "задругата" на малките партии. В най-голямата парламентарна група (ГЕРБ) гласуваха "въздържал се", но това не помогна. При първото гласуване на бюджета на МОН 80 народни избраници бяха "за", а 72-ма - въздържали се.

Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ поиска прегласуване, но отново беше победена. Схемата "всички срещу ГЕРБ" проработи за втори път. Сега 80 депутати бяха "за", 1 - "против" и 73-ма - "въздържал се". Депутатите от ГЕРБ пак гласуваха "въздържал се".

Предстои да бъдат одобрени точните суми за БАН и Софийския университет в приложенията към Закона за държавния бюджет.

Румен Гечев от БСП обясни по време на дебатите, че допълнителните 10 млн. лв. за БАН ще бъдат използвани по две направления: за финансиране на 600 млади българи, които са докторанти в академията, и за участие на БАН в евопроекти.

"Не приемам аргументите, че БАН може да се финансира само на принципа на проектното финансиране. Има много институти, които са по хуманитарни науки, които пазят българската идентичност. Нека да кажат по кои проекти те могат да си набавят средства", обяви Мариана Тодорова от АБВ в подкрепа на по-големия бюджет на БАН.

Фундаменталната наука няма как да произвежда някакви продукти, които да кандидатстват на принципа на проектното финансиране, каза Тодорова. И заяви, че България има две научни открития - едното стои в основата на изработването на копирните машини, другото е откритието на шестия сърдечен тон.

"Подкрепяме поправката, за да може поне мъничко да имаме основание да говорим, че действително българската наука и нейните институции са приоритет за хората, които управляват страната", обяви и Милен Михов от Патриотичния фронт.