Евразийското сътрудничество е приоритет на руската външна политика, заяви днес президентът Владимир Путин в годишното си обръщение към Федералното събрание.

За 13-и път той говори пред двете камари на парламента - Съвета на федерацията и Думата. Обръщението продължи час и 6 минути.

Още в началото президентът обяви, че този път главните теми ще бъдат икономиката, социалната и вътрешната политики. За външната политика той говори едва в края.

Преди обръщението говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че то ще бъде доста различна от предишните.

"Искаме голямо евразийско партньорство. Такъв разговор е възможен и със страни от ЕС, където сега нарастват исканията за самостоятелно политическо и икономическо развитие. Виждаме това от резултатите на изборите", каза Путин.

Западните медии почти единодушно отбелязват, че през последните месеци на власт в някои европейски страни дойдоха хора, приятелски настроени към Русия. Сред тях е и новоизбраният български президент Румен Радев.

Тази година срещу Русия било пуснато в ход всичко - от мита за руската агресия и пропаганда, до тормоза срещу нейни спортисти, включително параолимпийците.

"Поръчковите инфрмационни кампании, фабрикуването на компромати омръзна на хората. Ако трябва, и ние можем да дадем урок на всекиго. За разлика от някои наши колеги, ние не търсим и никога не сме търсили врагове, а виждаме в тях приятели. Ние няма да допуснем ощетяване на интересите ни. Ще се развиваме самостоятелно без указания и подсказвания отвън Настроени сме за диалог", каза Путин.

Русия е готова да работи с новата американска администрация, увери Путин. Той визира номоизбрания президент ан САЩ Доналд Тръмп, който ще встъпи в длъжност на 20 януари 2017 г.

"Ние сме за сигурност не на избрани, а на всички страни. Ние сме за многообразие на света, против всякакъв монопол и опит да пригодиш за към себе си световната търговия. Ние сме против цензурата. Упрекват ни, че въвеждаме цензура, а сега самите те се упражняват в тази насока", изтъкна руският лидер, като имаше предвид Запада.

За руската военна операция в Сирия президентът спомена само, че действията на руските армия и флот в арабската република доказвали възможността за успешна работа далече от местата на постоянно базиране.

"Борбата с корупция не е шоу. Тя изисква професионализъм, сериозност и отговорност", каза Путин за вътрешнополитическата ситуация в Русия.

Повод за тези думи бяха извършените в последно време шумни арести на подкупни руски чиновници. Сред тях бе и министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

Имало обаче много случаи случаи с подозрения в корупция, когато се тиражират информации, които после се оказват неверни. За това имали частична вина и следователите.

„До решението на съда никой няма право да произнася присъди за виновността или невинността на човека“, изтъкна президентът.

"Курсът към демокрация в Русия ще бъде продължен", каза още Путин.

Той имаше предвид успешно проведените според него парламентарни избори през лятото. За тях бе върната смесена система. На вота основаната от Путин партия "Единна Русия" спечели конституционно мнозинство. А точно днес се навършиха 15 години от съсдаването й.

"Нямаме намерение да се връщаме в миналото. Но това не значи, че прикривайки се зад свободата, някой може да оскърбява другите народи, особено националните им традиции", увери държавният глава.

Разочароващо е, че в най-развитите страни възникват конфликти на политическа, национална, религиозна, социална почва, смята Путин. И допълни, че с това явление се сблъскаха европейските и другите страни.

Путин припомни, че настъпващата 2017 г. е година на Февруарската и Октомврийската революции. Трябвало да бъдат потърсени причините за самата природа на руските революции. Светът се нуждае от дълбок и честен анализ на тези събития.

Руският лидер изтъкна, че главната причина за влошеното икономическо състояние на Русия е в самата страна.

"Преди 2 години се сблъскахме с икономически трудности, сред които и международните санкции, които се опитаха да ни накарат да играем по чужда свирка, като жертваме националните ни интереси. Но главните причини за забавянето на растежа са наши, вътрешни. На първо място това е дефицитът на собствените ни ресурси", каза той.