Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Алексей Улюкаев - руският министър на икономическото развитие, може да лежи в затвора от 8 до 15 години, предаде ТАСС.

Такива са сроковете на наказанието, предвидено за приписваното му престъпление.

Новината за задържането бе съобщена в първите часове на днешния ден от Следствения комитет на Руската федерация (СКРФ).

Улюкаев бе арестуван късно вечерта на 14 ноември за вземане на подкуп. Това станало, след като той получил 2 милиона американски долара. Парите били в замяна за дадена от Министерството на икономическото развитие положителна оценка, която позволила на контролираната от Кремъл петролна компания "Роснефт" да закупи държавния пакет акции на компанията "Башнефт". "Роснефт" плати за покупката 330 милиарда рубли, или 5 милиарда долара.

В разследването участва и Федералната служба за сигурност (ФСБ). Срещу него ще бъде възбудено наказателно дело.

Парите били предадени на Улюкаев от дегизирани агенти на ФСБ, твърдят запознати, цитирани от агенция РБК.

Освен това Улюкаев е заплашен от глоба, по-голяма от 80 до 100 пъти от взетия подкуп. Това означава, че той ще трябва да плати между 160 милиона и 200 милиона долара.

Министърът ще бъде лишен и от правото да заема определени длъжности в продължение на 15 години.

Алексей Улюкаев (60 г.) е най-висшият държавен служител, арестуван в Русия след проваления опит за преврат срещу Михаил Горбачов на 19 август 1991 г.

Подозренията срещу него се появили преди близо месец, след като от ФСБ подслушали няколко негови разговора по телефона. Тогава започнало и разработването му.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред ТАСС, че обвинението срещу Улюкаев е сериозно.

"Във всеки случай само съдът може да вземе решение", заяви той.

И допълни, че президентът Владимир Путин е информиран за предприетите срещу Улюкаев мерки още от самото начало на разработването му.

Коментари

Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Всичките руски политици и

Всичките руски политици и много от чиновниците са ПОДКУПНИ крадци! Михaил Ивaнович - путин естественно е "шампион". Тоя най-много дразнеше рашките с лъжливи данни за ИНФЛАЦИЯТА И прочие. Те си знаят далаверите, завиждат си за именията и яхтите ,но има омерта. путин е пуснал ПАРАТА на "свирката". Покрай арестувания псуват всичко и всички /без путин поименно/. "Победите" вече не са достатъчни...
Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Други новини от Русия:

Други новини от Русия: -Златнaтa руска кокошка е проскубана: Чистая прибыль «Газпрома» за 9 месяцев упала в 2,25 раза. -Денежный поток "Роснефти" пересох на 97% -За съжаление има нещастен случай на плаващото кюмбе "кузнецов": Миг-29 разбился при посадке на авианосец "Адмирал Кузнецов" у берегов Сирии

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.