Избраният за президент Румен Радев отклони поканата да участва в заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, свикано от действащия държавен глава Росен Плевнелиев.

Сбирката на държавните мъже, парламентарните лидери и шефовете на службите утре сутрин ще е посветена на политическата ситуация след президентския вот, подадената от премиера Бойко Борисов оставка на правителството, възможността за съставяне на ново правителство в настоящото Народно събрание, а ако такава няма - коя би могла да е датата на предсрочния вот. Новите избори но конституция могат да бъдат насрочени само от Радев, който след встъпването си в длъжност на 22 януари може да разпусне Народното събрание.

"Президентът отправи към мен покана да присъствам на утрешното заседание на КСНС на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“. Оценявам протоколния жест на г-н Плевнелиев, но считам, че не мога да присъствам на заседание на КСНС преди встъпването си в длъжност".

С тези думи Радев заявява в профила си във Фейсбук, че няма да уважи поканата. След това анализира събитията така:

"Днешната ситуация е резултат от оставката на кабинета и загубата на доверие между партньорите в управляващата коалиция. Върху парламентарните сили тегне отговорността да създадат ново мнозинство или да поемат курс към предсрочни избори. Тази отговорност не бива да се размива. Доверието, което гражданите гласуваха на мен и г-жа Йотова на изборите не може да бъде употребявано като гаранция за чужди политически сделки."

Новоизбраният държавен глава призовава участниците в КСНС да вземат "зряло и отговорно решение с мисъл за бъдещето на България" и декларира, че ще се съобрази с всяко решение, което бъде взето, действайки в съзвучие с конституцията.

Ако парламентарните сили не съставят кабинет, след като Плевнелиев връчи три мандата за това последователно, той ще трябва да назначи третия си служебен кабинет. На първата среща между него и Радев, по думите на последния, бе постигната договорка настоящият президент да държи в течение бъдещия за евентуалните назначения. 

Засега първите две сили - ГЕРБ и БСП, са категорични, че няма да съставят правителство в този мандат, няма и да дадат покрепа за такова. При кого ще отиде третият мандат зависи от Плевнелиев. Патриотичният фронт заяви готовност да състави правителство, същото каза и един от лидерите в управляващата част на Реформаторския блок - Божидар Лукарски, след консултациите на "Дондуков" 2 миналата седмица. Той обаче каза това под условие - ако РБ получи подкрепа от ГЕРБ.