Патриотичният фронт ще се възползва от мандата, ако им бъде даден на тях, защото не можем 6 месеца да оставаме без управление. Тази теза отново защити лидерът на ВМРО и бивш кандидат-президен Красимир Каракачанов пред Нова телевизия тази сутрин.

"Откакто Борисов обяви оставка, не работи администрацията", подчерта той.

Според него сега, преди да бъде предложен отново мандатът на някоя политическа сила, те трябвало да го обсъдят помежду си, като заяви готовност да говори с всички, освен с ДОСТ и ДПС. А на въпроса би ли се наел той да е премиер, отговори скромно:

"Това не е толкова важно, ако се наложи бих, но не е толкова важно."

Според него в момента патриотите имат полза от бързи избори, защото щели да вкарат 50 депутати. Каракачанов описа и основните си цели във властта:

"Ако това правителство си върши работата, извади приоритетите, които касаят хората – сигурността на гражданите, нелегалната имиграция, доходите на пенсионерите, битовата престъпност..."

Според него шанс това да се случи в момента е межуд 15 и 20%.

"Но зависи до колко политиците са отговорни и мислят за доброто на страната, а не за собствените си амбиции."

Каракачанов коментира обстойно и въпроса с бежанците, като подчерта, че патриотите не са "подклаждали" недоволството на гражданите или пък слуховете за опасни болести сред бежанците, каквито няма.

"Ние организирахме протести на гражданите. Ние сме си подали надлежно разрешение за общината за тези протести", заяви той. "Защо МВР месеци наред крие информация? Закачат се жени, подвиква се. Имаше побоища помежду им."

Според него причините за напрежението били, защото хората в лагера са твърде различни"

"Те са етнически и расово различни - едните са араби, другите са афганистанци. Едните са с жените си, другите са абсолютно самотни и започват едни проблеми. Имаше няколко пъти наръгани хора, един убит имаше, те помежду си се колят", изтъкна той.

Убит афганистанец в Харманли няма, но наръгани има. 

Каракачанов многократно в интервюто похвали реакцията на премиера Борисов:

"Той отиде в рамките на едно денонощие два пъти до там. В момента правителството прави това, което ние настоявахме да се направи – лагер от закрит тип, извън населените места, близо до границата."

На въпрос дали е нормално хората в лагера да бъдат затворени само заради страха на местните от несъществуващи болести, той отговори:

"Да, нормално е. Нали знаете, че протестите в Харманли са още от лятото? Аз лично съм внасял декларации в Народното събрание, реакция от МВР нямаше."

Според него България не трябва да следва съветите на бюрократите в Брюксел, където още се колебаят каква точно политика да следват по темата, а да търси общ език със страните от Вишеградската четворка. По тази линия сръбската граница станала все по-непропусклива и затова мигрантите у нас стават все повече.

"Всеки един нелегално преминал трябва да бъде санкциониран от българския закон, а не да го разглеждаме като някакъв бежанец. Щом си бежанец, има си международна конвенция за бежанците. Отиваш си с паспорта на КПП-то, легитимираш се, казваш кой си, какво искаш", заяви Каракачанов.

В закона обаче пише, че не се наказват за незаконно влизане хората, които търсят закрила. А решението му за афганистанците без паспорти е следното:

"Отиваш в най-близката мисия на НАТО до Афганистан, мисля, че е в Турция, и викаш техен консул или техни консулски служители да дойдат да издадат пасавани, временни документи и тогава да ги натоварим."

Това означава, че трябва да ги одобри афганистански дипломат, обяви водещата. Афганистан многократно е отказвал или се е опитвал да откаже връщането на мигранти, дори когато са "сервирани директно" на летището. Каракачанов сви рамене.

"Когато ги сложиш в такъв лагер от закрит тип, те сами ще искат да си отидат", заключи той.