Руски дипломати и хора в униформи на руското военно разузнаване са участвали в обучението на унгарски неонацисти, пише в. "Файненшъл таймс".

Става дума за активисти на неонацисткото Движение "Национален фрот", известно със съкращението МНА. Данните, които цитира британското издание, са на спецслужбите на Будапеща.

Един от лидерите на МНА - Ищван Дьоркош, в момента е в ареста по обвинения за убийство на полицай и разпространяването на човеконенавистническа идеология.

Унгарски медии получили достъп до кореспонденцията между лидерите на неонацистката групировка. От разменените им послания става ясно, че те се опитвали да си осигурят финансиране от Москва. Дьоркош пък финансирал руски сайт, занимаващ се с дезинформация за войната в Украйна.

Тези връзки били известни на властите в Унгария, твърдят източници от местните спецслужби пред "Файненшъл таймс". Официална Будапеща обаче предпочитала да не повдига въпроса от опасения, че Москва ще се откаже от съвместни икономически проекти - газови доставки и изграждането на два реактора за АЕЦ в град Пакш.

За руската помощ за унгарските неонацисти станало ясно след ареста на Ищван Дьорщош в края на октомври. Тогава домът му бил обкръжен от цивилни полицаи. Лидерът на МНА се барикадирал и започнал да стреля, при което убил един пазител на реда.

"Ние не смятаме, че това нападение е в резултат на заговор, подготвен от руското правителство. Но имаме силни подозрения, че Дьоркош е финансиран то Русия", коментира инцидента Петер Креко - директор на базирания в Будапеща мозъчен тръст "Политически капитал".

След залавянето на Дьоркош унгарската полиция обискирала девет жилища на различни места в страната. В тях били открити големи количества оръжие на МНА. Арсеналът бил доста по-голям и по-модерен от очакваното. Произходът на тези оръжия обаче и до днес не е установен.

Дьоркош открито нарича себе си нацист и се възхищава от Ференц Салаши - лидера на унгарските нацисти по времето на Втората световна война. Салаши е основател на партията "Кръстосани стрели" и е съюзник на Хитлер. Когато през 1944 г. нацистка Германия окупира недотам послушната Унгария, на власт в Будапеща идва Салаши. В резултат стотици хиляди оцелели при предшестсвеника му Миклош Хорти евреи и цигани са унищожени или депортирани в концлагери. След войната Салаши е екзекутиран.

Ищван Дьоркош организирал военно обучение за съратниците си в планините край родния си град Бон. Той редовно канил местните жители да наблюдават маневрите. Неонацистът е бил неколкократно арестуван и осъждан за незаконно притежаване на оръжие и престъпления, свързани с омраза.

Унгарският премиер Виктор Орбан не крие симпатиите си към руския президент Владимир Путин и неведнъж е разгневявал ЕС с позициите си по въпроси като миграцията. Москва пък финансира редица екстремистки и крайно десни движения в Европа.

Москва: Това са глупости

В руското посолство в Будапеща нарекоха "глупост" твърденията на "Файненшъл таймс", предаде Нюз.Ру.

"Не ми се иска да коментирам всякакви глупости. Тази инсинуация се появи в един от интернет порталите преди две седмици и бе тиражирана от солидния никога "Файненщъл таймс", заяви съветник-посланикът Валерий Ляхов.

Дипломатът уточни, че става дума за портала Origo.hu. В него на 26 октомври била публикувана статия за МНА.