В неделя в Санкт Петергург се проведе спорен форум, определян като сбор на неонацистки партии от цяла Европа, голяма част от които проповядват идването на Третия райх. 

Домакин на т.нар. Международен руски консервативен форум бе близката до Кремъл партия "Родина". А целта: "да се засили взаимодействието между национално-консервативните сили на Европа и Русия в условията на санкциите на ЕС срещу Русия и политическия натиск върху страните от Европа и Русия от САЩ".

Предвид факта, че в България има само една крещящо проруска партия напоследък - "Атака", никой не се изненада, когато организаторите на форума съобщиха, че тя ще има свой представител в Санкт Петербург. Никой, освен... "Атака".

"Няма такова нещо. Няма представител на "Атака" на този форум", заяви шефката на пресцентъра на партията Миглена Александрова пред Клуб Z и обясни, че лидерът Волен Сидеров си е в София и се готви за тв участие. Александрова допълни, че нямала представа как "Атака" е попаднала в списъка с участничките във форума.

Ликът на лидера на "Атака" в сайта на форума.

 Клуб Z се свърза с организаторите. От обясненията им излезе, че във формацията на Сидеров са знаели за мероприятието и са били поканени, но в действителност не са участвали.

"Поканихме председателя на партия "Атака" г-н Волен Сидеров за участие, но той отказа с мотива, че има важен ангажимент, който съвпада по време с форума. Не изпратиха негов заместник", обясни отговорникът за организацията Юрий Любомирски. 

Той обаче не можа да отговори на въпроса защо в такъв случай логото на българските националисти е в списъка с гостите от чужбина, както и защо Сидеров е обявен като лектор в програмата, раздавана на място.

 

Сидеров като мним лектор.

Любомирски обаче бе категоричен за едно: 

"Това не е неонацистки форум! Това определение е измислица на западните медии!".

Което не обяснява и как е било документирано, че сред участниците е бил и Алексей Милчаков, с прякора "Фриц" - "офицер от армията" на самообявилата се Донецка народна република, командир на бойната единица "Русич". Милчаков е в забранителния списък за влизане в ЕС.

Алексей Милчаков