“Сигурността на Европа е в опасност. С противоречащото на международното право анексиране на Крим от Русия и при нерешения конфликт в Източна Украйна на нашия континент се завърна въпросът за мир и война. Голяма част от доверието е разрушена, изправени сме пред заплаха от нова спирала във въоръжаването.”

Острата позиция е на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, изразена в интервю за в. “Ди Велт”.

Според дипломат номер 1 на Берлин сигурност не може да се гарантира един срещу друг. Точно сега, когато всекидневно нарастват недоварието и усещането за предстояща заплаха, са наложителни съвместни инициативи за сигурност.

“Колкото и понастоящем да са трудни отношенията с Русия, ние се нуждаем не от по-малко, а от повече диалог”, заявява Щайнмайер.

Никой не бил в състояние да предскаже, как ще изглеждат Европа и светът след година: “Но отговорността е наша, ако не се опитаме да направим всичко възможно за повече стабилност и мир. В това отношение централен форум е Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа”.

Щайнмайер акцентира и върху ролята на създадената “Приятелска група” в рамките на ОССЕ, инициирала контрол над въоръжаването. В нея освен Германия, участват още 15 държави – България, Австрия, Белгия, Швейцария, Чехия, Испания, Финландия, Франция, Италия, Холандия, Норвегия, Румъния, Швеция, Словакия и Португалия.

Инициативата ще бъде обсъждана на 8 и 9 декември т. г. в Хамбург, където ще заседава Съветът на министрите на ОССЕ. В момента на ротационен принцип Германия оглвява организацията и ще е домакин на форума.

По този повод Щайнмайер обявява, че инициативата за засилен контрол над въоръжаването в Европа е стимул за ново начало на политически диалог. Той и редица други външни министри от Европа се застъпват за нов старт при контрола на въоръжаването:

“Един такъв контрол над въоръжаването е доказано средство за прозрачност, намаляване на риска и създаване на доверие.”

Щайнмайер обявава също, че инициативата е отворена и за други желаещи държави членки на ОССЕ. Поредно заседание на “Приятелската група” ще се състои идната година.

Тогава обаче Щайнмайер най-вериятно няма да присъства, очаква се да смени външно министерство с двореца “Белвю”. Кандидатурата му за президент на Гремания наскоро издигнаха както неговите социалдемократи, така и десницата – Християндемократическият съюз на канцлерката Ангела Меркел и баварският Християнсоциален съюз. Те имат мнозинство във Федералното събрание, което избира държавен глава. Вотът е насрочен за 12 февруари догодина.

Но и като президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер е решен да подкрепя инициативи на ОССЕ, което е в унисон със задълженията му на държавен глава.