Мощни турболенции разтърсват Европейския съюз и има опасност от разпад.

Предупреждението е на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайр в интервю за “Зюддойче цайтунг”.

Събитията през миналата година безпощадно са показали, че стабилността на ЕС, която десетилетия наред се е смятала за абсолютно непоклатима, сега е поставена под въпрос.

“Вечен мир на нашия континент, Европа е без алтернатива – това вече не може да се удържи”, заявява политикът социалдемократ и предупреждава: “Финансовата криза, бежанската вълна и шокът от референдума във Великобритания хвърлиха Еворопейския съюз в силни турболенции.”

Сега популисти от дясното политическо пространство щели да опитат да използват ситуацията. Залагайки на някакво дезертиране на ЕС те тръгвали на лов за гласове в центъра на обществото.

“Дори най-убедените поддръжници на Европа прозират, че ние трябва да убеждаваме хората по нов начин и то без да градим въздушни кули на приятелите на Европа. Ако ние престанем да ценим завоюваното от ЕС, то съюзът е обречен”, казва в прав текст Щайнмайер.

Поради тази причина германското външно министерство планира началото на тур из страната и Европа. Целта е да се проведат дискусии с населението за състоянието на Европейския съюз и неговото бъдеще.

“Това не означава, че искаме масово да наденем на хората розови очила. Напротив! Ние искаме да чуем критики и да разберем какво добро и лошо става в Европа”, подчертава Щайнмайер.

Инициативата на немското Външно стартира от Берлин и ще продължи до март 2017 г. из цялата страна и в европейски държави.

За днес в голямата зала на МвнР са поканени 400 млади хора. След встъпително слово на Щайнмайер в негово присъствие ще се дебатират постижения и проблеми на ЕС.

Междувременно стана ясно, че Франк-Валтер Щайнмайер е кандидатурата на германските социалдемократи за федерален президент, обявена от партийния лидер Зигмар Габриел.

Германия избира държавен глава на 12 февруари догодина, след като сегашният титуляр Йоахим Гаук (76 г.) отказа да се кандидатира за втори мандат поради напреднала възраст.

Дали Меркел ще се съгласи на подобна кандидатура, е въпрос засега без отговор. Канцлерката и лидерка на християндемократите предпочита кандидат от нейната партия или евентуално надпартийно предложение, зад която да застанат основните политически сили. Заговори се за шефа на Конституционния съд Андреас Фолкскуле, но той отказа да се кандидатира за най-високия пост в държавата.

Крайната левица се опълчи срещу предложението на Габриел. Щайнмайер бил неизбираем. Той бил един от архитектите на "Дневен ред 2010" на тогавашния канцлер Герхард Шрьодер. Този пакет от реформи обрекъл на мизерия широки слоеве от населението и разцепил обществото на богати и бедни.

Истината е, че в момента Франк-Валтер Щайнмайер е най-харесваният германски политик.