Привържениците на Фидел Кастро го оплакват.

Безброй кубински емигранти в САЩ празнуват смъртта му. Със сигурност и хилядите политзатворници на острова не са натъжени от кончината му.

Да, благодарение на Фидел Кастро в Куба бяха извършени редица социални промени. Населението масово бе ограмотено. Здравните грижи и днес са на много високо ниво.

Но не бива да си затваряме очите и пред факта, че в Куба бе наложен единоличен режим. Много хора се възмущават как така генерал Пиночет е управлявал "цели" 17 години в Чили без избори. Но тръпнат в умиление пред 49-те години управление на Фидел Кастро, само защото се опъвал на САЩ.

Но на каква цена? И искат ли всички кубинци такова противопоставяне при положение, че повече от половин век купуват с купони стоки от първа необходимост? Че заплатата в тази страна е еквивалентът на десетина долара? Че всичко може да се намери на черно, но на несравнимо по-високи цени? Не е ли цинично, че в Куба има две валути - песо и 24 (!) пъти по-скъпото конвертируемо песо?

Нямат брой удавилите се в бурните морски води, тръгнали да бягат от социалистическия рай към САЩ. И до днес тези рискови плавания продължават. Хората преплуват Флоридския проток със салове, с автомобилни гуми и с какво ли не още, само и само да напуснат Куба. Биха ли го правили, ако там бе толкова хубаво?

Американското ембарго не е виновно за страданията на Куба. Както ми каза преди време певицата Глория Естефан в интервю - ембарго има, но то е на братята Кастро срещу собствения им народ.

Самият аз съм виждал дипломатическите магазини в Куба, в сравнение с които нашите корекоми си бяха направо нещо като селски хоремаг.

Фидел Кастро настрои срещу себе си и немалко свои някогашни симпатизанти. Ето какво ми сподели някога бразилският политик Фернанду Габейра - на младини градски партизанин левичар, участвал в отвличането на посланика на САЩ в страната си:

"След като излязох от затвора в Бразилия, за известно време бях в Куба. Но напуснах разочарован. Не можеш да хвърляш в завора някого само защото не е съгласен с тебе."

Няма абсолютно никакво оправдание един човек да управлява половин век без избори. Приказки от рода на "няма кой друг" или "ситуацията го налага" са за наивници.

Фидел Кастро със сигурност би си спечелил много повече симпатии и привърженици, ако бе се оттеглил от властта навреме.

-----------

* Авторът е живял някога 4 години в Куба и не претендира неговата оценка да е единствено правилната.