Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Точно 12 мин. отне минаването през третата инстанция на делото срещу Христо Бисеров - от даването на ход, докато съдия Павлина Панова обяви, че ще се произнесат в срок и закри заседанието. Бившият зам.-председател на парламента и ДПС вече бе напълно оправдан на 2 инстанции, а днес въобще не дойде - нещо, на което има законно право.

Сагата срещу Бисеров, за която многократно главният прокурор Цацаров казваше, че "ще завърши с обвинителен акт", започна  с разделянето на разследването на две - едното вече е прекратено от самата прокуратура, по другото има 2 категорични оправдателни присъди.

Първо бе отделено производството по много по-тежкия член за "пране на пари", по което бяха привлечени с доведения му син Ивайло Главинков. Така на бившия втори в ДПС му останаха 3 доста по-леки обвинения, за които е днешното дело.

По него още на 30 ноември в едно единствено съдебно заседание прокуратурата му поиска 4 години затвор, а СГС в лицето на съдия Снежина Колева се произнесе точно в обратна посока:

Че държавното обвинение не е събрало необходимите доказателства, че той не е платил данъци в особено големи размери (19 хил. лв.). А другите две обвинения – че не е декларирал сделки с валутни ценности и не е декларирал пред Сметната палата около 700 000 лева по сметки в Швейцария, са изобщо несъставомерни 

През април и САС потвърди изцяло оправдателната присъда.

След оправдаването и на втора инстанция държавното обвинение протестира само единия от трите пункта - за укриване на данъци.

Днес адвокат Христо Ботев каза, че на забележките на първата инстанция, че не е събрала доказателства, прокуратурата единствено е добавила... ревизионен акт, и то невлязъл в сила, "за да се създаде представа, че нещо вършат".

При това той подкрепи тезата си за невинността на Бисеров с цитат от... самата прокуратра. Когато през февруари прекратяват производството за пране на пари, от държавното обвинение напомнят, че са пратили две съдебни поръчки за разкриване на банкова тайна до Швейцария (неуважени).

"Без изясняване на тези обстоятелства на практика е невъзможно да се докаже обвинението", написали самите прокурори в мотивите си.

Ботев напомни днес мотивите на предните инстанции - че тежестта за доказване в наказателното производство е ангажимент изцяло на прокуратурата.

ВКС вероятно ще се произнесе в срок от 1 месец.

Коментари

Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

След като Стефан Софиянски беше оправдан,

защо неговият колега от СДС Бисеров да бъде осъден?
 's picture

Бобо

троянските коне

Троянските коне в СДС не ги убиват , те си изпълниха задачите , СДС го няма вече , червените лубриканти могат да са спокойни .
Гола  Пробойчева's picture
Гола Пробойчева
Цола Драгойчева

По конски

Троянските коне на БКП в СДС от 10 и повече години са в удобните яхъри на ДПС и ДСБ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.