Сценаристите на "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов и Иво Сиромахов обвиниха ЦИК, че "вършат държавен преврат" и "подмяна на вота на хората".

Обвинението - че ЦИК нарушават закона, защото не са броили всички участвали в националното допитване. Според изчисленията им на референдума в неделя вотът си са дали 3 501 220 души. Не стана ясно откъде идва това число, тъй като в сайта на ЦИК при 100% проверени протоколи бройката е друга и е под прага от 3 500 585 гласа (броят на гласовете на парламентарните избори, според който се определя валидността на допитването - б.а.) и за трите въпроса от допитването. Но все пак данните още не са окончателни. Според сценаристите само действителните гласове са  3 478 428, а недействителните - 13 792. Подразбра се, че става дума за бюлетини, които са намерени в урните без плик. Според закона те са част от недействителните бюлетини.

Днес "Шоуто на Слави" беше на живо и без публика заради референума.

Сценаристите обявиха, че по места у нас - например в Бяла и Плевен, е имало неотчетени и зарязани бюлетини за референдума. Включиха и гражданини, които да свидетелстват за нарушения, четяха и коментари, постъпили при екипа и. Емил Русанов - българин, живеещ в Лондон, обяви как е открил, че липсват резултати от 15 секции в Лондон (секциите за гласуване в британската столица са общо 7, две от които в посолството - б.а). Друг гражданин пък призова лично Слави да поведе хората на протест.

"Време е хората да излязат и да покажат позицията си, но за тази работа трябва някой, който да я води", заяви гражданинът Дани и разказа, че го прави заради родителите си и да се живее по-добре в тази страна.

"Аз ли съм този човек?" - попита Слави и получи утвърдителен отговор - "Вие сте!"

Слави обаче реагира на това с коментар, че протестът е крайна мярка. Дори си спомни протеста, за който е призовал в защита на медицинските сестри в Либия и се събрали над 2000 души.

"Няма контрол. Имаше 2000 души, които аз установих, че не мога да контролирам. А когато има много хора на едно място - един може да реши да изрази яростта си по един начин, друг - по друг. Това е крайна мярка. Такова нещо се прави, когато се изчерпат всички законови средства. А и не искам да намесвам нашите партньори от Би Ти Ви. Затова смятам, не, че не трябва и не е важно и че няма да се случи, но това е крайна мярка." 

Според екипа на "Шоуто на Слави" в изборния ден хората са отишли до урните не да избират "толкова кой ще чете новогодишната реч" - в случая президента, а да гласуват на референдума. Политическата класа и институциите обаче не отчитат волята на хората и са против нея - това беше есенцията от тезите им. Един от сценаристите продължи с обвиненията, че ЦИК и институциите нарушават законите, а изискването бюлетините за референдума да се пускат в урните в плик било прието в последния момент (текстът от закона е променян последно през 2014 г. - б.р.)

Сиромахов отговори на въпрос на зрител какво следва, че "промяната вече е започнала и не може да бъде спряна".

Не се разбра обаче ясно дали от "Шоуто на Слави" ще обжалват резултатите от референдума в съда или не. Тошко Йорданов даде да се разбере, че не вярва на ЦИК, които препращат жалбата към административния съд, а и няма какво да се обжалва, защото законът, по думите му, е ясен.

Шоуто завърши с реплика на Слави: 

Политическата класа и техните слуги явно не знаят какво значи волята на над 3 500 000 граждани. Има чудовищни манипулации. Явно не знаят, че това е една война, която вече са загубили.