ДПС нито изключва, нито приема възможността да състави кабинет, ако получи третия мандат от президента Росен Плевнелиев, като трета политическа сила. Това обяви пред Дарик бившият финансов министър в кабинета „Орешарски“ и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов.

Според него „този въпрос просто не е обсъждан на този етап“.

Позицията на ДПС била ясна от няколко месеца - доверието в този парламент е изчерпано поради съставянето на коалиция, която няма хомогенност, която не може да се нарече проевропейска и в която присъстват ксенофобски партии, смята още Чобанов.

"Така че от гледна точка на тази позиция единственият отговор е предсрочни избори. Ще се извърви нормалният конституционен път, президентът свиква консултации и КСНС и от там нататък в зависимост от резултатите от този Консултативен съвет ще излезе отговорът на въпроса", каза бившият финансист №1.

Условието на ДПС, за да участва в консенсуса за бюджета за следващата година, било да не се допусне между първо и второ четене излишен популизъм и нарушаване на финансовата и фискалната стабилност.

"Такъв консенсус обаче на първо четене не беше забелязан и партиите да се разберат какво точно подкрепят", обясни той.

Неговата теза била, че „бюджетът трябва да стъпи върху вярна история, защото не стъпвайки върху вярна история, се променят всички съотношения между приходи и разходи, по отношение на брутния вътрешен продукт“.