ГЕРБ няма да управлява „напук и на инат“. Това обяви пред Нова тв регионалната министърка в оставка Лиляна Павлова.

„Оттеглихме се, защото хората очевидно подкрепиха левите политики и послания”, каза тя.

И бе категорична, че сега е време ГЕРБ да се отдръпне, за да открие и анализира грешките си.

„Сега, за да има стабилност, трябва да бъде приет предложеният от нас бюджет, да имаме експертен служебен кабинет и след това - честни и прозрачни предсрочни избори”, каза още Павлова.

Тя призова да не се залита към приемане на бюджет тотално изкривен с прогресивен данък.

„Какво означава прогресивният данък, който предлага БСП? Това означава работещите младите хора, т. нар. средна класа, работещите хора, които получават средни доходи, да имат минимум двойно, а някои и тройно увеличение на данъка. Това ще доведе, показват нашите изчисления, на минус милиард и 300 милиона бюджета. 300 лева пенсия, това е счупване на пенсионния модел. Трябва да има баланс на преразпределението, не може да се харчи повече, отколкото влиза в бюджета“, бе категорична Павлова.

Тя отбеляза, че през изминалите две години ГЕРБ е правила много компромиси, за да бъде постигнат баланс.

„Съобразявахме се с нашите коалиционни партньори и в крайна сметка те обираха позитивите, а за нас оставаха само негативите. Майките на успеха се оказаха много”, коментира още Павлова.

Министърката отрече, че ГЕРБ сега „изведнъж“ са прегърнали референдума на Слави.

„Когато се гласуваше референдумът да бъде допуснат, бяхме единствените гласували. Нашите коалиционни партньори реформатори и Патриотичният фронт не бяха в залата. Референдумът се случи, защото ние бяхме в залата и гласувахме“, каза Павлова.

Като все пак призна, че по същество партията не е застанала зад съдържанието на въпросите за мажоритарния вот и намаляването на субсидиите.

„Това е волята на 3 млн. български граждани, дали ни харесва или не, няма значение“, каза Павлова.