„Очевидно е, че това правителство е с изчерпан кредит на доверие. Той е под нулата. Такъв шамар сме имали по правителство и по политическа партия по времето на Жан Виденов. Трябва да е съвършено ясно, че настоящият президент и новоизбраният президент трябва по най-бързия начин да решат въпроса със служебното правителство. Всичко друго би било въпрос на политическа спекула“.

Това заяви пред БНТ зам.-шефът на АБВ Румен Петков.

Според него извънредните парламентарни избори са единственият изход от политическата криза.

„Аз мисля, че тук нямаме друга алтернатива или база за какъвто и да било друг разговор, освен предсрочни избори. Защото това е политическото решение. Друго всичко е спекулация“, каза още Петков.

И поясни, че решението е единствено в правомощията на настоящия и новоизбрания президенти:

„Аз слушам тук Борисов да казва: „Ние не желаем да участваме във формирането на следващия кабинет“. Ама кой те пита? Корнелия Нинова казва: „И ние не желаем да участваме“. А теб  кой те пита? Имаме президент и новоизбран президент и нормалното решение е двамата да седнат и да се разберат и да определят състава на служебното правителство и неговите приоритети“.

Петков  отговори на въпрос, свързан с промените в Изборния кодекс и одобряването на бюджета за догодина. По думите му настоящият парламент не притежава достатъчно обществено доверие, за да взема подобни отговорни решения.

„Аз не мисля, че това Народно събрание има моралното право да определя правилата за изборите. Още повече, че то, включително и по време на самата предизборна надпревара, си позволи да пипа изборните правила. Това е цинизъм, на който биха завидяли и другарите от Северна Корея. Не се прави така. Когато търсиш начин да си гарантираш някакво мнозинство, не бива да го правиш на базата на търговия с изборни правила. Както например, направиха ГЕРБ и така наречените „Патриоти“ , добави Петков.

Според него позицията на АБВ по бюджета е ясна - той не бива да се прави от това Народно събрание, което има катастрофален рейтинг.

"Това означава, че един от първите законопроекти, които ще гледа следващото Народно събрание, ще е този за  държавния бюджет. Не е сериозно това Народно събрание да определи структурата и работата на служебния кабинет и на следващото правителство. Нека да работим по правилото за 1/12 от бюджета. Нищо страшно няма в това. И следващият парламент, който ще бъде не просто овластен от българските граждани, а ще има мандат и визия за развитието на държавата ни в следващ период от време, да приеме един солиден бюджет, който няма да подлежи на корекции и разсъждения“, завърши Петков. 

Ивайло Калфин.

 По-късно пред Дарик Ивайло Калфин добави, че "нито парламентът има доверието, нито има възможност с него да се създаде правителство.“

„Колкото по-бързо се мине през избори и се създаде ново, толкова по-стабилно правителство ще има. Няма смисъл сега да се правят опити", смята Калфин.

И добави, че АБВ не би съставила кабинет с третия мандат, ако го получи от президента. И не би подкрепила друг, който да го направи.

"Просто трябва да минем през избори, за да може да се създаде една по-стабилна коалиция, която да има перспектива да управлява. Този парламент е изцяло изчерпан и не би следвало да законодателства. Парламент, който не може да избере правителство, да приема закони, е абсурдно. Просто трябва да излезе в отпуска, докато не бъде разпуснато", посочи още Калфин.

Според него изборите трябва да бъдат възможно най-рано, включително и 19 март, например.

По думите му не трябва да се променя избирателната система за следващите избори.

"Първо, това противоречи на всички правила, но този парламент не е в състояние да излъчи правителство, а вие искате да променя коренно избирателната система", коментира още той.