Испанската мегазвезда на тениса Рафаел Надал триумфира с титлата на Откритото първенство на Франция за девети път, след като на финала победи световния номер 2 Новак Джокович (Сърбия) с 3:1 сета (3:6, 7:5, 6:2, 6:4).

Деветата титла на Матадора е абсолютен рекорд на „Ролан Гарос” и изглежда почти нереално в скоро време някой да успее дори да се доближи до това наистина впечатляващо постижение. И това далеч не е единственият рекорд, който Рафа Надал счупи днес. Никога досега в историята тенисист не е печелил пет поредни пъти „Ролан Гарос”. Що се отнася до останалите турнири от шлема, на Откритото първенство на САЩ Роджър Федерер също има пет триумфа от последователни години, а на "Уимбълдън" това постижение са постигали Бьорн Борг и отново Федерер.

Благодарение на днешната си победа Рафа вече има във витрината си 14 титли от Големия шлем, с което изравни постижението на втория във вечната класация Пийт Сампрас (САЩ) и се доближи само на три от рекордьора Роджър Федерер (Швейцария). Титлата от Париж гарантира на Надал и запазване на челната позиция в световната ранглиста.

След последната точка, която дойде от двойна грешка на Джокович, Надал едва удържа сълзите си:

"Това е един много емоционален ден за мен, но и през целия турнир бе така. Положил съм невероятни усилия, за да стигна дотук, а чрез тениса получих наистина много и бях възнаграден за усилията. Сигурен съм, че Новак ще спечели "Ролан Гарос" един ден", сподели развълнуваният шампион в интервюто на корта.