За глобален поход срещу данъчните убежища, които са "тъмната страна на глобализацията" се обяви днес в Европейския парламент Нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц.

"Този вид секретност е част от по-тъмната страна на глобализацията", каза той на заседание на временна комисия, която евродепутатите натовариха по-рано тази година да разследва отговорностите на европейските държави и институции в аферата с т.нар. досиета "Панама".

"Всеки, който смята, че глобализацията е добро нещо,  ще трябва да види и тъмната ѝ страна", каза Стиглиц. "Трябва да има глобален подход на нулева толерантност към секретността".

Адвокатската фирма "Мосак Фонсека" в Панама, регистрирала фирми, в които хиляди заможни европейци са укривали доходи, не е сред най-големите в латиноамериканската страна; можем да си представим какво се крие в тях, каза той.

Според нобелиста по-сериозният проблем от укриването на доходи в офшорните зони е прането на пари чрез вериги от дъщерни фирми, в които се губи истинският произход на средствата.

Критично важно за борбата с това явление е наличието на публичен международен регистър на собствеността в офшорните компании, посочи Стиглиц.

"Много международни предприятия имат стотици дъщерни фирми. За какво са им? Какво правят те? Опитват се (чрез тях) да избягват данъци", каза той.

Стиглиц призова за световна среща на върха, която да приеме общовалидни принципи на прозрачност и да постигне съгласие за тежки санкции срещу юрисдикциите, отказващи да сътрудничат с данъчните власти.  

Професорът от Колумбийския университет изрази резерви към бъдещият ангажимент на САЩ към борбата с данъчните тайни, посочвайки, че новоизбраният американски президент Доналд Тръмп има история на избягване на на данъци.

“Когато президентът ти е главен избягващ, е трудно да си сигурен накъде вървим”, каза Стиглиц.

През август той подаде оставка от разследваща група, сформирана от панамското правителство след скандала с досиетата "Панама". Причината беше, че властите отказаха да гарантират, че ще публикуват окончателния доклад на групата.

Стиглиц се изказа в полза на по-строги санкции срещу тези, които правят възможно избягването на данъци като например правни кантори, съветници или управители на активи. Държавите, които отказват да спазват нормите за прозрачност трябва да бъдат изолирани, каза той, включително с карантина върху компаниите им. Той ги сравни носители на зараза.

"Вие сте носители на заразна болест и ние няма да позволим на нашите корпорации да взаимодействат с вас", каза Стиглиц за подхода, който би могла да възприеме Европа.

Миналата седмица финансовите министри на ЕС решиха, че в края на следващата година той ще има общ черен списък на юрисдикциите, които отказват да сътрудничат с европейските данъчни власти.

Стиглиц каза, че 80 на сто от избягването на данъци, за което се говори в досиетата "Панама" е ставало извън тази страна.

Той призова ЕС "да не дискриминира Панама спрямо САЩ”:

"Факт е, че има такива скривалища за тайни в Съединените щати и вие трябва да предприемете енергични действия срещу тях", каза Стиглиц.

ЕС може също да прибави клаузи в международните търговски споразумения, които изискват партньорите да покриват минимални критерии за прозрачност като например да имат регистри на собствениците на фирмите или минимален праг на ставките на корпоративния данък, препоръча още Стиглиц.