Семейството на руския антикорупционер полк. Дмитрий Захарченко вероятно има близо 300 милиона евро в 6 сметки в швейцарски банки, предаде Нюз.Ру, като се позова на данни на правоохранителните органи.

Сметките са на името на Виктор Захарченко - бащата на задържания.

Дмитрий Захарченко - зам.-шеф на Главното управление по икономическа сигурност и противодействие на корупцията (ГУИСИПК) към МВР, бе задържан на 9 септември. Ден по-късно в жилището му в Москва бяха открити 8 милиарда рубли (120 милиона долара) в брой.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) разполага с документи за офшорни сметки на името на Захарченко-баща. Идентифицирани са общо 6 сметки, предимно в банка "Ротшилд" и в швейцарския филиал на германската "Дрезднер банк". Във всяка от тях има от 45 до 47 милиона евро. Това прави почти 300 милиона евро.

Произходът на парите се изяснява. Смята се, че част от сумите са откраднати от московската "Нота-банк".

Луксозният апартамент, в който преди три дни бяха открити 8 милиарда рубли, по всяка вероятност е купен специално за съхраняване на парите, твърдят руски медии. За година и половина близки на Дмитрий Захарченко посещавали жилището само за кратко и веднага си отивали.

Една от четирите стаи в апартамента изпълнявала функциите на сейф. В нея се влизало през стоманена врата, която се отваряла със специален шифър.