Главният прокурор Сотир Цацаров иска тълкуване на промените в Конституцията, които позволяват народните представители да изслушват и приемат и "други доклади" от него за дейността на прокуратурата, освен стандартните годишни рапорти.

Какво включва "други доклади" и дали това позволява на депутатите да го питат за конкретни дела - по този въпрос Цацаров иска тълкуване. Ето и пълната точка в основния закон, която бе приета миналата година като част от промените на съдебната реформа:

16. (...) Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика;

В оригиналния законопроект това предложение е мотивирано с тезата, че има необходимост от "възможни организационни мерки и във връзка със законодателната дейност на парламента, която да се основе върху реална оценка на криминологичните фактори и съществуващи потенциални и конкретни заплахи за правовия ред."

"Това предполага боравене с обработена и организирана по определени критерии информация, а не с доказателства от наказателни производства", пише главният прокурор до Конституционния съд.

Според него обаче няма пределна яснота в мотивите на депутатите. Той отбелязва, че вече има такъв пример - внесен от народни представители проект на решение, съгласно което главният прокурор следва да бъде поканен да представи „доклад за дейността на прокуратурата“ по индивидуално определено висящо досъдебно производство..

"Смятам, че въпросните доклади биха могли да съдържат обобщени данни за дейността на прокуратурата, включително анализи и констатации за тенденции и процеси. Не би следвало Народното събрание да очаква от главния прокурор доклад за предприетото и установеното от прокуратурата по конкретно наказателно производство, както и прогноза за бъдещия му развой", отбелязва обвинител №1.