Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Главният прокурор Сотир Цацаров иска тълкуване на промените в Конституцията, които позволяват народните представители да изслушват и приемат и "други доклади" от него за дейността на прокуратурата, освен стандартните годишни рапорти.

Какво включва "други доклади" и дали това позволява на депутатите да го питат за конкретни дела - по този въпрос Цацаров иска тълкуване. Ето и пълната точка в основния закон, която бе приета миналата година като част от промените на съдебната реформа:

16. (...) Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика;

В оригиналния законопроект това предложение е мотивирано с тезата, че има необходимост от "възможни организационни мерки и във връзка със законодателната дейност на парламента, която да се основе върху реална оценка на криминологичните фактори и съществуващи потенциални и конкретни заплахи за правовия ред."

"Това предполага боравене с обработена и организирана по определени критерии информация, а не с доказателства от наказателни производства", пише главният прокурор до Конституционния съд.

Според него обаче няма пределна яснота в мотивите на депутатите. Той отбелязва, че вече има такъв пример - внесен от народни представители проект на решение, съгласно което главният прокурор следва да бъде поканен да представи „доклад за дейността на прокуратурата“ по индивидуално определено висящо досъдебно производство..

"Смятам, че въпросните доклади биха могли да съдържат обобщени данни за дейността на прокуратурата, включително анализи и констатации за тенденции и процеси. Не би следвало Народното събрание да очаква от главния прокурор доклад за предприетото и установеното от прокуратурата по конкретно наказателно производство, както и прогноза за бъдещия му развой", отбелязва обвинител №1.

Коментари

mardafi .'s picture
mardafi .
mardafi

На тоя шопар не му дават да

На тоя шопар не му дават да минава покрай джамията при халите

:)

"„доклад за дейността на прокуратурата“ по индивидуално определено висящо досъдебно производство.." - Много умни питащи, няма що. Които и да са. :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.