Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Резултатите от референдума биха били задължителни, ако бъдат зачетени бюлетините, пуснати в урната без плик, съобщи по-рано днес Клуб Z. Става дума за 12 383 бюлетини.

По-рано днес инициаторът на народното допитване Слави Трифонов обяви ЦИК в манипулации, тъй като според него тези бюлетини са 13 792 на брой и по този начин въпросите минават прага от 3 500 585 гласа - активността на миналите парламентарни избори. 

Член на ЦИК потвърди пред Клуб Z, че не са включили този тип невалидни бюлетини в броенето и призна, че законът не дефинира напълно ясно дали те се броят към общата активност. Законът, който урежда преките допитвания до народа, не е част от Изборния кодекс. От Комисията изясниха, че на предишния референдум (за електронното гласуване) бюлетините без плик не са били зачетени, но този път ще обсъдят темата и ще вземат изрично решение.

Тази вечер обаче излязоха и протоколите на Районните избирателни комисии, в които цялата информация от над 12 000 секции е събрана в 31 документа - за всеки избирателен район. Общо бюлетините, пуснати без пликове (което е недоглеждане от страна на членовете на СИК) са 12 383. 

По последни данни на референдума са гласували (валидно или не) 3 488 605 български граждани. Ако тези бюлетини бъдат зачетени, активността ще стигне 3 500 988. Това означава, че всички въпроси трябва да бъдат приети от Народното събрание без право на депутатите да ги отхвърлят (прагът е 3 500 586 гласа).

Кратък анализ на данните показва, че това нарушение - с бюлетините, не е пропорционално разпределено в страната и чужбина. Зад граница само 1 български гражданин е пуснал бюлетината си без плик - в секцията ни в Атина, Гърция.

Очаквано, във всички избирателни райони в София има по няколкостотин до над 2000 бюлетини от този тип. В София-област са едва 16. Това обаче не е принцип за страната - в Пловдив-град има само 5 подобни случая, а в Пловдив-област - 123. Във Видин са 0, в Благоевград - 1405. В другите области варират в диапазона 100-500. Повече информация за разпределението очаквайте утре.

Коментари

 's picture

Krasimir Kabakciev

Защо тази тема от върховна важност не е на първо място?

Тази публикация въобще не може да се види - напълно е скрита от съобщенията за президентските избори в Америка. Да, и те са важни, но за България референдумът е тема от върховна важност.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.