Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Референдумът все още може да се окаже задължителен, като това зависи дали ще бъдат преброени бюлетините, пуснати в урната без плик, научи Клуб Z.

До момента не достигат около 13 000 бюлетини, за да мине националното допитване нужната бариера от 3 500 585 гласа (броят на гласувалите на последните парламентарни избори - б.р.), и депутатите да бъдат принудени да превърнат трите въпроса в закон. 

Според инициатора на референдума Слави Трифонов не са отчетени 13 792 бюлетини, попаднали в урните без плик. Как обаче той и екипът му са достигнали до това число не е ясно - макар протоколите от секционните и районните избирателни комисии да са качени в сайта на Централната избирателна комисия, те не са във вид, удобен за машинна обработка и човек трябва да мине през над 12 хиляди страници ръчно, за да може да преброи този вот.

Потърсихме информация от ЦИК, като успяхме да се свържем с члена на комисията Ивайло Ивков, който сподели личното си мнение, тъй като не е говорител на комисията. Попитахме го дали бюлетините, пуснати без плик, се отчитат при активността.

"Това е малко деликатен въпрос. Тези, които са пуснати без плик, по принцип не участват при определяне на резултата. Дали са участвали лицата, това е отделен въпрос, който предстои да се реши. Тези бюлетини, които са без плик, законът повелява, че не се броят при определяне на резултата - това е на основание на чл. 20, ал. 1, т. 6 от специалния закон, да не му казвам цялото име."

Става дума за Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който определя реда на провеждане на референдума. Именно неясноти в него създават настоящия проблем. В посочения текст пише, че след вота секционната комисия съставя протокол и записва в него "броя на гласувалите според намерените в кутията пликове".

А според чл. 23 от същия закон: 

"Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели."

На базата на това в ЦИК не са броили бюлетините без плик в активността и тези бройки, колкото и да са те, не са включени в съобщените до този момент резултати (които не са окончателни). Така е постъпено и на предишния референдум за електронното гласуване.

В закона обаче е изяснено, че към резултатите се отчитат и недействителните бюлетини. А бюлетината, пусната без плик, е дефинирана точно така в чл. 19:

Бюлетината е недействителна, когато:
1. е намерена в кутията без плик;

Как ще се реши този проблем? 

"Предстои ЦИК да се произнесе с решение", каза Ивков. "До петък имаме време да се произнесем."

Така се оказва, че въпросът дали референдумът е задължителен или не е в ръцете на Централната избирателна комисия.

Коментари

Хм

Според този текст Слави е прав да твърди за извършена манипулация на референдума. Щото отговорността за бюлетините без плик е на СИК, а в някои СИК просто не са давали пликове.
 's picture

Krasimir Kabakciev

Типично българска работа - малоумно-законодателна

Няма никакъв резон да има ясно изразено воля в бюлетината и тази бюлетина да се счита за недействителна, ако е намерена в кутията без плик. Какъв е смисълът на плика? Неговата липса какво променя? Как няма да са малоумни законите, когато ги правят дебеловрати малоумни мутри - някои са с прякори от типа "мозъка".
 's picture

geg

е, хайде сега

Протоколите на РИК са 31 и не са никакви 12000 страници. Друг е въпроса, че в тях числото за "намерените в кутията бюлетини без плик" едва ли е толкова голямо. Например: в Ямбол - 12, в Бургас - 360, в Пловдив град - 5

Абсолютно сте прав...

С този детайл, че към часа на написване на материала сумарните данни по РИК не бяха публикувани. Сега ще ги преброим и допълним, защото в МИР 1 - Благоевград, са например 1405.

Поправка

Не сте абсолютно прав. Учудващо много са в някои части на страната. Общата бройка е 12 383 и с тях референдумът би бил задължителен. Четете повече тук - http://clubz.bg/46767-s_byuletinite_bez_plik_referendumyt_moje_da_e_zadyljitelen

Крайната инстанция за решение

Крайната инстанция за решение не е ЦИК и на хлапетата от Фкултетд е ясно!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.