Елитните квартали на София "Бояна", "Драгалевци" и "Симеоново", в които живеят едни от най-богатите българи (бизнесмени, банкери, политици, чуждестранни предприемачи и мениджъри) най-после ще имат канализация. За много хора тази новина може да изглежда странна през 2016 г. Но е факт, че в тези скъпи райони още има огромни проблеми с инфраструктурата и собствениците на имоти се спасяват самостоятелно (най-вече чрез септични ями).

Министерството на околната среда и водите ще отпусне средства за изграждане на канализационната мрежа на 9 софийски квартала - споменатите по-горе три, както и „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“, „Гърдова глава“, „Бенковски“, „Орландовци“ и „Кремиковци“.

Първата крачка към подобряване на ВиК инфраструктурата в тези райони беше направена днес с подписване на договор между министър Ивелина Василева и Йорданка Фандъкова, кмет на София. Контрактът е за извършване на регионално прединвестиционно проучване от Столична община. Проектът е на стойност 5,2 млн. лв., като 4,4 млн. лв. е безвъзмездното финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 “.

„Този проект полага основата на широкообхватна инвестиция в изграждане и рехабилитация на инфраструктурата на София на стойност над 400 млн. лв. Това е поредната стъпка в усилията ни София да се превърне един по-удобен и зелен град“, каза министър Ивелина Василева.

И допълни, че със средства по оперативната програма била преодоляна кризата с боклука, а сега "ще се решат и тежките проблеми с ВиК мрежата".

До момента екоминистерството е подпомогнало изграждането на над 65 км ВиК мрежа на територията на общината чрез ОП "Околна среда". 350 млн. лв. бяха инвестирани и в изграждане на завода за отпадъци.

Вече работи и инсталация за екопелети, с които ще се отопляват детски градини и училища.

Министър Василева обобщи, че догодина предстои отваряне на процедурата в най-голямата програма - в сектор „Води“ за над 1,5 млрд. лв. По нея ще може да кандидатства и Столична община, след като подготви предложение на база прединвестицонното проучване.

„В София беше изградено много, но то е недостатъчно. Все още има населени места без канализация, а в центъра мрежата на места е на 100 години. Това изисква големи инвестиции, които общината не може да се позволи само с данъците на столичани“, каза Йорданка Фандъкова.

По думите й подписаният договор дава възможност София да кандидатства за финансиране на строителни дейности. Ще са нужни и много средства за отчуждаване на терените. Подобни крупни инвестиции не могат да се случат без партньорство между държава и община, добави Фандъкова.