Клуб Z зададе 15 въпроса към кандидатите за президенти, чиято бройка на тези избори стигна до внушителните 21. Следвайки принципите на равнопоставеност, формулирахме еднакви въпроси по основните теми към всички участници. В следващите дни преди изборите ще публикуваме отговорите на кандидатите, които решиха да се възползват от тази възможност. Преценката остава за вас. Ето отговорите на Йорданка КОЛЕВА (известна и като Йоана Рубин), издигната от Инициативен комитет (без редакторска намеса).

.

- Силен или слаб е българският президент? Нужни ли са повече правомощия на държавния глава? „За“ или „против“ президентска република? 

- С моя екип му дадохме оценка три. Нужни са повече правомощия. Все още не сме готови за президентска република. Трябва първо да се развие гражданското общество. 

- Довършете изречението: „Българофил е...“

- Българофил е този, който поставя България над всичко!

- Възможно ли е да сме винаги с ЕС и САЩ и никога против Русия? 

- Възможно е. 

- Трябва ли да отпаднат санкциите за Русия? 

- Трябва.

- Чий е Крим? 

- На този, който го владее.

- Трябва ли България да преразглежда отношенията си с НАТО и ЕС и в каква посока?

- Предимство трябва да имат българските интереси, а не да се пренебрегват.

- Съществува ли дилемата сигурност - човешки права?

- Какъв е този въпрос!? Сигурността на една държава се прави, за да се спазват човешките права. Те не са разделени. Колкото една държава има по-голяма сигурност, толкова повече  тя е гарант за спазване на човешките права. Нашите български човешки права сега не се спазват. Нито европейските ни права се спазват сега в България. Българинът е подложен на стрес, няма сигурност за днешния ден и за бъдещето си, той гладува и студува. И за какви човешки права и сигурност може да говорим сега!? Това са утопии за българските граждани.

Затова трябва да сменим статуквото, но не с техни представители, а напълно нови хора да дойдат на власт. И да се следи да не крадат като за последно, както досегашните.

- Каква трябва да е политиката на България по бежанския проблем? 

- Ние не трябва да имаме бежански проблем. Всички нелегални мигранти трябва да ги върнем. Границата ни трябва да се изгради напълно, да се пази денонощно и да се стреля. 

Не ни трябват центрове и горещи точки са мигранти. Трябва да изчистим нашата страна и Европа от тях. Те подкопават икономиката на нашата страна и на Европа.

Само малоумни хора може да ги допускат тук. И алчни, и жадни за пари предатели. Не трябва да им се дава българско гражданство. Ние рискуваме да изгубим националната си идентичност и да се изгубим като народ. Не трябва да живеем с предатели на българския народ.

Ние си имаме още достатъчно проблеми с ромите. Много чужди роми от съседни и други държави дойдоха у нас преди две-три години и правителството им даде за половин час лични карти, а те не бяха български граждани. Това се направи умишлено от правителството, за да гласуват за тях.

Сега същото се прави и за мигрантите. Правителството си вкарва гласоподаватели, за да се застои на власт. Българите страдаме заради набезите на чужди хора и правителството.

- Каква ще е ролята на вицепрезидента Ви? Какво точно ще работи той/тя?

- Да отговаря за вътрешната политика, да следи за спазване на човешките права в местата за излежаване на присъди. Да замества президента, когота е на визити в чужбина. Да се среща периодично с граждани. Да си изпълнява задълженията по Конституцията.

- Ако бяхте президент в последните 2 години на кой от законите, приети от настоящото мнозинство, щяхте да наложите вето?

- На много, но най-парадоксален е изборния закон. Той е и най-шокиращ и противоречив.

Може ли да се лишат българските граждани, живеещи в чужбина, от правото да гласуват!? Те са изгонени от редица правителства на различни партии да живеят в чужбина. Не само, че тия хубавци не се интересуват те как живеят там, с нищо не им помагат, но ги лишават от възможността  да гласуват там защото явно се страхуват, че няма да гласуват за тях. В същото време няма достатъчно на брой секции в чужбина и много наши сънародници ще трябва да си платят скъпи билети да пътуват някъде до  2000 км път в двете посоки за да гласуват. Но не всички имат пари за билети. А в същото време гласуването е задължително. Ако тези наши сънародници не гласуват два пъти подред, то те ще бъдат заличени от списъците за гласуване и  ще преминат в категорията на престъпниците, то ест на хората, които са лишени от граждански права и се намират в затворите. 

Нашите сънародници в чужбина внасят тук своите инвестиции. Те плащат тук данъци, с тези пари изхранват депутати и 120 000 души държавна администрация, но те са лишени от същите тези хрантутници да гласуват. 

Още повече пък съм шокирана от факта, че след като говорих за отлагане и за касиране на изборите, поради тези причини, тези властимащи промениха изборния закон по време на предизборна кампания. Това не само е неправилно, неправомерно, но е и абсолютно противоконституционно, невиждано досега противоречие и ние влизаме в Конституционна криза. Затова ще искаме  касиране на изборите и ще дадем международна гласност по тези въпроси. Ще учудим света с нашето некадърно правителство и парламент. А президентът ви пък въобще не вдява за какво става въпрос. На него му е все едно.

На кандидат президентите е забранено да развяват българското знаме, да се снимат до кръст или черква. Какви избори са това, ако нямаме право да развеем гордо българския трибагреник!? Това погребална процесия ли е!?

Но в същото време те се снимат със знаменца, дори откриват черкви, и други подобни. Забраната важи само за такива като мен, които сме подложени на масиран натиск от медиите и управляващите, както и от ЦИК.

- По скалата от 1 до 10 (1 - крайно ляво, 10 - крайно дясно) как бихте се самоопределили?

- По средата. Нещо като центрист. Не съм крайна, а уравновесена и умерена, мъдра. С твърда ръка, хладен ум и горещо сърце. У нас няма ляво и дясно политическо пространство, защото те са размити. И лявото, и дясното у нас са от едно котило и само подлъгват хората да гласуват за тях, обикалят страната със скъпите си лимузини и  с парите на народа. И на другия ден след изборите  всички ще са забравили, че у нас има народ. Партиите отдавна  са представители на едрия капитал и са се превърнали в търговски дружества. Те само гледат как да увеличат своите капитали и са забравили, че в България живеят и българи. Затова България се е превърнала като частна собственост, а българите са като  роби в собствената си страна. 

- Трябва ли президентът да бъде баща/майка на нацията?

- Трябва президентът да бъде баща/майка на нацията, защото това е много важно да не се прекъсва връзката между него/нея и българските граждани. Особено това е важно сега, когато се стремим да развием у нас развито гражданско общество, каквото досега почти няма. Или има бегли негови наченки. Хората са още много заспали и някои са се пробудили вече, но още не са събудени напълно, за съжаление. Иначе никой няма да търпи това положение, в което сме попаднали. Ние сме в тежка международна изолация и живеем под необходимия жизнен минимум, но затова пък тези, които си внушават, че са управляващи, ни тъпчат и се возят даже с луксозни лимузини.

- Какво разбирате под думите "обединител на нацията" - да се опитваш да угодиш на всички или да се опитваш да поведеш всички?

- Първата част е подвеждаща и мисля, че никой няма да се хване на уловката ви, а втората част е умна. Това искам да направя за българите. Да ги поведа всички напред към възход, просперитет и Благоденствие. Искаме с моя екип да направим промени в цялостната политическа система у нас и да се радвате на добър и щастлив живот българите, защото всички досега само са ви лъгали и вие сте живели, чакайки светлото бъдеще, в лъжи и надежди. Никой няма да се справи по-успешно с това от мен.

- Коя световна политическа фигура Ви служи за пример?

- Има няколко, които харесвам. От миналото - Джон Кенеди. Маргарет Тадчър и Индира Ганди  - също.

- Колко езика владеете?

- Няколко.