Страните членки на ЕС трябва да криминализират гениталното осакатяване на жените, принудителните бракове и кибернасилието - като споделянето на интимни снимки без съгласие.

Това гласи първият по рода си европейски закон за борба с насилието срещу нежния пол. Той бе одобрен от страните членки (Съвета) на ЕС.

Той съдържа и мерки за предотвратяване на насилието срещу жените и домашното насилие и установява стандарти за защита на жертвите на тези престъпления.

Ще бъдат криминализирани също така кибертормозът и подстрекателствата в киберпространството към омраза и насилие.

Извършването на тези престъпления ще се наказва със затвор от най-малко една до пет години. Директивата съдържа и сериозен списък от утежняващи вината обстоятелства – например престъпно деяние срещу дете, бивша или настояща съпруга или партньорка, обществена представителка, журналистка или правозащитничка. Такива деяние ще се наказват с по-сурови присъди.

В директивата са включени и подробни правила за мерките за помощ и защита, които страните от ЕС трябва да осигурят на жертвите.

Жертвите на насилие и домашно насилие срещу жени вече по-лесно ще могат да съобщават за престъпленията. Ще бъде възможно да се съобщава и за киберпрестъпления онлайн.

Държавите членки трябва да въведат мерки, гарантиращи, че децата ще получават помощ от професионалисти. Когато децата съобщават за престъпления, извършени от някого, който има родителски права, властите ще трябва да предприемат мерки за защита на безопасността на детето, преди да информират предполагаемия извършител.

С цел опазване на личния живот на жертвата и недопускане тя отново да пострада страните членки на ЕС трябва да гарантират, че доказателствата, свързани с предишното й сексуално поведение, ще бъдат позволени само при криминални разследвания, когато това е подходящо и необходимо.

Държавите от ЕС разполагат с три години от влизането в сила на директивата, за да я транспонират в националните си законодателства.