Чаровната актриса и манекенка Ема Уотсън печели популярност не само от екрана и на модните подиуми, а и с поредната си страхотна идея. Този път не като феминистка, а като обожателка на писаното слово.

“Какво по-хубаво от това, да намериш книга в метро? И то с посвещение на Ема Уотсън”, пише Флориан Прокоп в германското списание за политика и култура “Ди Цайт”.

Актрисата, феминистка, специална посланичка на ООН за равноправие се оказва и “фея на книгата”.

Така изглеждат книгите, скрити от Ема Уотсън в метрото.

Уотсън е скрила в Лондонското метро 100 копия от книгата Mom &Me &Mom на Мая Анджелоу. Това е литературен псевдоним на американската легенда Маргарит Джонсън  – писателка, поетеса, актриса, общественичка и боркиня за човешки права, напуснала този свят преди две години.

Книгата е автобиотрафия на Анджелоу, в която тя описва живота си като извънбрачно дете, но получило всеотдайност, образование и достойно възпитание от самотната си майка.

Посланието на "Хърмаяни" може да бъде открито във всяка от книгите.

С акцията си Ема Уотсън цели да привлече внимание към нейния феминистки клуб на читателките Our Shared Shelf, посочва авторът на публикацията Прокоп. Тези, които намерят в Лондонското метро книга, те ще прочетат приложеното послание, написано на ръка от самата Уотсън – щом я прочетат, да я върнат обратно в метрото, за да могат и други читатели да се зарадват на литературна находка.

Уотсън обожава четенето и сама пише, но засега само поредица от дневници с преживяното през годините, които все още не възнамерява да публикува. Има време, тя е едва на 26 години, животът е пред нея.

Уотсън, също като авторката на книгата Мая Анджелоу, израства само с майка си след развода на родителите й, когато тя е на 5 годинки. Майката безрезервно я подкрепя в желанието й да стане актриса. Детето играе в училищни театрални постановки от 6-годишна възраст.

Голямото щастие спохожда Ема, когато е на 10 години – одобрена е за ролята на Хърмаяни Грейнджър в първия филм за Хари Потър, след което участва в цялата поредица.