Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Технологичният гигант Apple ще трябва да плати 450 милиона долара обезщетение за нарушаване на антитръстовите закони на САЩ. Върховният съд на Щатите постанови, че компанията в Купертино е влязла в картелно споразумение с петима издатели на електронни книги, уговаряйки увеличаване на цените на електронните книги, продавани през платформата на Apple.

Делото тече вече близо 4 години, след като през 2012 г Apple, заедно с Penguin, HarperColling Hachette, Simon & Schuster и Macmillan бяха обвинени от главните прокурори на 33 щата.

В опит да удари друга компания, обвинявана в монопол на пазара с електронни книги - Amazon, наследниците на Стийв Джобс се уговорили с издателите стандартната цена от 9,99$ за книга да скочи на 12,99-14,99$. Това принуди Amazon да вдигнат цените и да не могат да си позволят промоции и намаления. 

А компанията в Купертино пък получила 30% комисионна. Това е станало през 2010 г.

Това реално убива всякаква възможност за предлагане на конкурентни цени.

За разлика от Apple, издателите отдавна се договориха и заплатиха общо 155$ милиона с щатите и потребителите.

Производителите на iPhone-а обаче решиха да продължат борбата в съда и сега ще платят 400 милиона на потребителите и 50 милиона за адвокати и съдебни разноски. Върховният съд беше последна надежда за тях, сега попарена. Компанията в Купертино още не е коментирала решението.

Зам.-министърът на правосъдието Бил Баер определи действията на Apple като "цинични", и написа:

"Въпросът с отговорността на Apple за съзнателния заговор с книгоиздателите за повишаване цените на електронните книги е веднъж за винаги уреден."

Amazon обаче също създава проблеми за книгоиздателите. Всяка книга на най-голямата онлайн книжарница в света е защитена от специален DRM софтуер, който уж спира пиратството, но освен това не позволява книгите да се четат на друго освен устройствата KIndle на Amazon или съответния софтуер. А пиратите това само ги затруднява.

Ключови думи

Коментари

Поправете си статията. DRM глупостите затрудняват единствено легалните читатели, пиратите нямат никакви проблеми.

Франк Лойд Райт

То още на времето Рокфелер го е казал: Конкуренцията е грях и вие трябва да я премахнете. Тия само следват заветите му...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.