Разследваната съдийка Румяна Ченалова прекара днес 6 часа и половина в ДАНС, където й предявиха материали, че допълват обвинението срещу нея.

Ченалова е разследвана за работата й като съдия по търговско дело между частната фирма „Обединени енергийни търговци“ и НЕК. Първото й обвинение беше, че е подправила протокол от съдебно заседание, а към него сега прокуратурата е добавила и факта, че тъжителят е закъснял с внасянето на държавата такса.

„Разбира се, че намирам връзка между това, което ми се случва и записите“, отговори Ченалова на въпрос на Клуб Z след маратонското четене на материали в ДАНС.

Тя каза, че появилото се изневиделица интервю на Момчил Мондешки в „Труд“ не се връзва с нито една логика, защото е доказано, че разговорът от записите се развива в деня, в който ВСС отстранява Владимира Янева. Ченалова попита дали при това напрежение им е било точно до разиграване на постановки, както твърди адвокатът.

„Момчил Мондешки няма шанс да се измъкне, за него е все едно от етична и морална гледна точка дали участва в търговия с влияние или си измисля неверни факти за премиера, главния прокурор и така нататък“, каза тя по адрес на адвоката, срещу когото вече има искане за дисциплинарно производство.

Затова Ченалова предположи, че той по-скоро „опитва да спаси групата“, която е зад него, въпреки че на уточняващ въпрос дали тази „група“ се чувства застрашена, тя каза, че всъщност нито главният прокурор, нито министър-председателят представляват заплаха за нея.

Тя изтъкна още, че е много лесно проследимо, че "Мондешки не работи самостоятелно, а с Александър Ангелов - адвокат на Делян Пеевски".

Съдийката изрично декларира, че никога не е ходила в Белград, не се срещала с Цветан Василев, не е взимала пари от него, Иво Прокопиев или Христо Иванов.