Адв. Мондешки, който не можа да бъде намерен от ВСС и прокуратурата, за да разкаже дали е участник в разговора със съдиите Янева и Ченалова, е предпочел да се срещне по същата тема с Петьо Блъсков и е дал интервю, в което потвърждава автентичността на записите от аферата "Яневагейт". Преди това тяхната автентичност беше потвърдена и от Ченалова, а третата участничка – Янева – пред ВСС казала, че не си спомня, но не е отрекла.

Да повторим - никой от тримата замесени не отрича, че това, което чухме, действително е казано от тях, а двама го признават изрично.

Наред с това експертиза, изготвена от „Биволъ”, също потвърди автентичността на записите. ВСС се позова на експертиза на ПРБ, която установявала манипулации, но без да се уточни дали тяхното естество е такова, че да води до промяна на смисъла на казаното.

Имаме ново, поредно, обстоятелство, потвърждаващо автентичността на записите, публикувани от "Биволъ", поради което отново призовавам прокуратурата да се сезира и да направи сериозна проверка на съдържащите се в записите твърдения, като вземе мерки, които да гарантират, че ще бъде изключено влиянието на всички заинтересовани от изхода на проверката лица, включително на главния прокурор. За независима проверка призова и Еврокомисията на две места в доклада си от януари 2016 г. и вероятно това ще е и основен критерий за оценка на напредъка в следващия доклад, както и централна тема в доклада на специалната прокурорска проверка.

Разбира се, целта на цялото упражнение на Блъсков със "спонтанното" самопризнание на Мондешки (надлежно размножено през всички други отвори на Пеевската отделителна система) е да се обори съдържанието на разговорите. Мондешки твърди, че тримата с Янева и Ченалова са се разбрали да си говорят „измислени истории” като идеята им била „да се говорят неща, които могат да звучат достоверно, хиперболизирано и как да кажа – пикантно за определени хора.” Така произведените записи щели да бъдат „застраховка” за Янева и Ченалова, „гаранция, че ако проблемите им продължат, записите могат да послужат, да се използват. В записите използвахме имената на влиятелни хора, за които това можеше да е окаже проблем в бъдеще".

Фактически адв. Мондешки се опитва да ни убеди, че с наивността на семинарист от планинско село е приел да участва в подготовка за изнудване чрез злепоставяне на хора на властови позиции. Това са самопризнания, които нашата прокуратура може и да не успее да превърне в обвинителен акт, но са съвсем достатъчни, за да му се отнемат моментално адвокатските права.

Впрочем, това е вече пореден опит за спектакъл в същото направление. Преди няколко седмици в ПИК излязоха други записи, на които Ченалова разговаря с врачка, и това трябваше също да убеди публиката, че всичко, чуто дотук (за поръчката за опраскване на Борисов, за проявеното съчувствие в нарушение на служебните задължения към Янева от Цацаров и Георги Колев) е жълта фалшивка. След като първият опит се оказа безуспешен, последва нов - Борисов обяви, че записите се произвеждат серийно в студио. Сега следва ход с Мондешки, който с помощта на Блъсков развива премиерското съчинение за звукозаписното студио в домашни условия. Всички тези напъни издават сериозно безпокойство.

Втората цел е да бъда омаскарен аз и „кръгът Капитал”. Мондешки твърди: ”По-късно Ченалова ми каза, че е говорила с определени хора, спомена Христо Иванов и близки до Прокопиев, че ако им даде нещо интересно срещу Борисов и Цацаров и други, то тези хора щели да й помогнат по някакъв начин. Искаше да се върне в съдебната система. Тогава каза, че ще им предостави записите. Аз бях против, но тя бе решила. Помолих я да не ме замесва. После знаете какво се случи. Вероятно същите хора са й казали да предаде записите на сайта „Биволъ”. Всъщност Мондешки съобщава това, което прокуратурата не разбира вече няколко месеца - записите злепоставят Борисов и Цацаров, което налага да се разследва в тяхната посока.

Декларирам готовността си да съдействам по всякакъв начин на проверката на съдържанието на записите и на твърденията на Мондешки в това интервю, включително дали съм разговарял с Ченалова, дали съм бил в състояние да й помогна и дали съм го направил (като се има предвид, че тя беше уволнена по мое предложение за дисциплинарно наказание). Готов съм да предоставя трафични данни и всичко друго необходимо. За целта обаче трябва да има сериозна проверка на съдържанието!

Приемам, че прокуратурата трябва да провери дали записите са произведени така, както описва Мондешки. Но доколкото интервюто и записите са достъпни за всички и са отворени не само за прокурорски интерпретации, прокуратурата не може да игнорира това, което здравият разум навежда.

1. Защо Мондешки в този момент е решил така публично да се опозори (защото интервюто не го спасява, а закопава)?

2. Твърде много от разказаните от Янева неща, които тя твърди, че непосредствено е преживяла, съвпадат с реалните събития – основно разговорите й с Цацаров, Колев, Узунов и други членове на ВСС, а вероятно и SMS-ите и вайбър съобщенията. И нищо чудно! Когато човек се застрахова пред хората, от които зависи, той не приказва измислици, а се осигурява с реално компрометиращи ги факти. Обратното би означавало, че тримата са имали за цел не да се спасяват, а да злепоставят сами себе си. И най-интелигентното същество в цялата конфигурация е кучето.

3. Да не говорим, че в записите се съдържат и други самоинкриминиращи твърдения, като изнясянето на папки и пр., които изобщо не се вписват в Труп-ния сценарий.

Разбира се, както отбелязва и Еврокомисията, проверката на прокуратурата, за да е убедителна за обществото, трябва да е свободна от всякакви съмнения за влияние от заинтересованите лица. Затова главният прокурор Сотир Цацаров трябва да намери начин да се отстрани. Наред с това, като допълнителна гаранция за обективност, е необходимо прокуратурата да се обърне към Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК, която провежда специализираната прокурорска проверка у нас и да поиска активизирането на схемата за менторство към Службата, при която прокурори от друга страна членка работят като ментори - в случая на българския прокурор, който ще извършва проверката. Подобен подход се прилага от Службата в момента в Гърция и би бил добра гаранция за ефективност.

И накрая - момчета, по-сериозно! Разбирам нервността ви, че идват двата доклада, че всички опити за размиване на мониторинга и специалната проверка на прокуратурата се провалят, че този сюжет не изчезва, а все се връща да ви преследва, че пропагандната ви машина произвежда все по-малко въздействие, че ако изгубите Мондешки като адвокат, губите важно звено за контрол на останките на КТБ, че никой не е сигурен в пазарлъците за нов председател на ВАС и членове на бъдещия ВСС, а това води до хаос, и прочее и прочее. Но със сигурност можете повече от това! Вярвам във вас, както казва Юнкер на Борисов.

И две думи към нормалните хора в прокуратурата, ДАНС и МВР. Палачинката ще се обърне по-скоро рано, отколкото късно, а накрая изобщо ще изпадне от тигана. Не се позорете да слугувате на тези мутри!

----

* Мнението на бившия правосъден министър е публикувано в профила му във фейсбук. Подзаглавието е на Клуб Z.