„Записът на Ченалова, Янева и Мондешки нито ме е уязвил преди, нито сега. Донякъде съм удовлетворен, че народът знае всеки кой кой е. Малко съм омерзен от всичките – и в едната, и в другата посока. И че адвокатът си е траял толкова време и че са влизали в такива взаимоотношения... "

Омерзен съм и от едното, и от другото. Първо, че адвокат Момчил Мондешки е мълчал близо година, а това доведе до създаването на редица проблеми и сега, когато му се е видяло нанагорно по някоя тема, че искат да му взимат правата, излиза и започва сега да го говори. Не е прав нито в едната, нито в другата посока".

Така премиерът Бойко Борисов коментира на поредното прерязването на ленти изказванията на адв. Момчил Мондешки пред "Труд", че е знаел и съзнателно е участвал в правенето на записите между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, станали известни като "двете каки". Интервюто на адвоката (без снимка - б.а) отприщи серия от коментари днес, а Ченалова дори заяви пред "Дневник", че е готова да се яви на детектор на лъжата, за да обори твърденията на Мондешки. 

По-рано бившият правосъден министър Христо Иванов призова публично прокуратурата най-сетне да започне проверка по съдържанието на разговорите между Янева и Ченалова, той като въпросният адвокат е вторият участник в тях, който признава в прав текст, че тези разговори са водени наистина.

Премиерът заяви още от Гоце Делчев, че "трябва да бъде даден урок, че има неща които могат да се проверят и след това да бъдат коментирани, а не от всяко нещо да се прави сензация". Борисов заяви, че и за "Булгартабак" се говорели "глупости", след което припомни, че по искане на главния прокурор на България му е правена проверка в Лихтенщайн за притежание на акции, участие във фирми и т.н. Министър-председателят заяви, че е "претръпнал", а и било доказано, че няма нито фирми, нито участия в такива.

На въпрос от медиите Борисов уточни, че е бил предупреден за готвената срещу него кампания. „Тогава мислеха, че аз ще съм кандидат-президент и че няма да остана в правителството, за да си изкараме мандата и да свършим всичките тези добри неща. Оттогава ги готвеха”, каза той, но "всичко, съшито с бели конци, рано или късно излиза наяве". 

Бойко Борисов в новата спортна зала "Неврокоп Арена" в Гоце Делчев. Нова заща ще има и в село Брезница, Пиринско, обеща той. Снимка МС

Борисов коментира и зам.-председателя на БСП и шеф на Инициативния комитет, който издигна ген. Румен Радев за кандидат-президент от левицата Стефан Данаилов. Поводът - интервю, в което актьорът-политик нарича лидера на ГЕРБ "Гинко-пружинко". Ето какво заяви премиерът в Разлог, цитиран от радио "Фокус - Пирин". Там Борисов откри завод за отпадъци.

"Стефан Данаилов е слаб политик. Той подвежда хората. Казва, че политиците били възбудители, а не будители. Нали 15 години и той е в политиката? Разкарваше Пламен Орешерски и ни обясняваше колко добър премиер бил. Уважавам артиста Стефан Данаилов, но не и политика. Данаилов е на всяка манджа мерудия. Той само подвежда хората", заяви Борисов.

Той подчерта, че Данаилов и партията му БСП "саботират всичко, което правителството му прави, след това обаче идвали на място и казвали "колко е хубаво". В Пиринско премиерът не пропусна да се похвали и с успехите на правителствената програма за саниране, благодарение на която "урбанизацията става все по-красива", имотите на хората повишават цените си, а данъците оставали същите. 

Министър-председателят нахока останалите партии с кампанията за президентските избори още сутринта днес в началото на заседанието на Министерския съвет. 

"Щели да правят това, което ние отдавна правим, поне малко да четат!"

Така премиерът Бойко Борисов откри заседанието на правителството, след като заедно със земеделската министърка Десислава Танева връчи първите 21 споразумения на Местните инициативни групи по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за ВОМР” от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), съобщи "Фокус".

Репликите на премиера са по адрес на опонентите на ГЕРБ в предизборната кампания за президентския вот на 6 ноември. Самият Борисов редовно в последните две седмици се включва с коментари в помощ на кампанията на Цецка Цачева за поста, дори даде съвместно интервю пред бТВ с нея. 

"Раздадохме с министър Десислава Танева 78 млн. лв., средно по 4 млн. лв. на инициативни комитети за най-малките производители, селски стопани, инфраструктура по селата. Изключително добра програма. На практика безвъзмездни пари, за да си подпомогнат хората там най-вече най-малкия бизнес. Казвам това, защото като слушам предизборните кампании щели да правят това, което ние отдавна правим, поне малко да четат", похвали се премиерът. 

Той посъветва реципиентите да се възползват от всеки лев.