Турция струпа войски по границата с Ирак и това бе повод за поредно засилване на напрежението между двете страни, предаде БНР.

Струпването е северозападно от иракския град Мосул, срещу който правителствените сили на Багдад предприеха решително настъпление. Това е последната крепост на "Даеш" ("Ислямска държава") в арабската държава.

Иракският премиер Хайдер ал Абади предупреди, че нахлуване на силите на Анкара в страната му ще доведе до разпадане на Турция.

Въпреки предупреждението обаче Турция продължава прехвърлянето на бронирани колони към граничния град Силопи, започнало миналата седмица. 

Турският министър на отбраната Фикри Ъшък заяви,че разполагането на военни на Анкара близо до иракската граница е свързано с борбата срещу тероризма. Продължават разговорите с ръководството в Багдад и с коалицията по въпроса за турското военно присъствие в Ирак, допълни той.

Анкара смята за "червена линия" евентуалното навлизане на шиитски групировки в Мосул, където има сунитско население. Турция се опасява, че ще се промени демографската картина.

Лидерът на "Даеш" Абу Бакр ал Багдади продължава да се намира в Мосул, съобщи в интервю за в. "Индипендънт" Фуад Хюсеин - шеф на правителствената администрация на автономния регион Иракски Кюрдистан.

"Ако той бъде убит, това ще означава крах на цялата система на "Даеш". Тогава на бунтовниците ще се наложи да изберат нов лидер в разгара на битките за града, но нито един от наследниците на Ал Багдади вече няма да се ползва със същия авторитет", смята Хюсеин.

Самото присъствие на Ал Багдади в Мосул може да ожесточи боевете за града, отбелязва "Индипендънт". Джихадистите ще се бият до последно, за да защитят вожда си.