Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тук можете да видите специалния репортаж на ТВЦ

Това е филмът "Братозамещение", който ТВЦ излъчва в навечерието на президентските избори у нас. Близо двадесет и пет минути интервю с мен, което се съгласих да дам след много увещания и което остана цензурирано до степен нито дума, нито снимка. Имаше и по-лош вариант - да го манипулират. Казаното от мен представляваше "другата" България, която Москва предпочита да не забелязва все едно не съществува. Интервюто ми е в разрез с показаното и не се вмества в предварително начертаните схеми и тези.

Ако това не е цензура - здраве му кажи. Трудно ще допуснат да говоря от екрана на руските зрители, че сегашните управници там не защитават техните интереси, като реализират енергийни шлемове без сметка, но с техни пари. Двата народа страдат, за да могат шепа политици и олигарси да се облагодетелстват.

Говорих и за бъдещето на руско-българските отношения, за тоталното отсъствие на чувствителност у управниците на Кремъл към обективните нужди и интереси на българския народ, които определят избора ни - наш и на следващите поколения - към Европа, а не към Евразия. Подобни думи няма как да се нравят и да бъдат допуснати от Путиновата цензура.

Знаете ли какво е най-гнусното в цялата тази история? Че българи, дори кичещи се със званието "патриоти" и "национални политици", говорят пред чужда телевизия против държавата си - против държавния глава, против правителството, против другите българи. Винаги съм изповядвал принципа: каквото има да си кажем -да си остане тук между нас. Падение и нищета на духа.

Филмът е от типа - „там в България всичко е лошо, защото ни предадоха“. Колкото и да е глупава тази щампа, особено за добре информирания съвременен българин, тя работи, особено сред носталгиците по Тодор Живков.

В "специалния репортаж" има толкова много лъжи, че чак екранът трябва да се изчерви.

Примерно - "българите престанаха да доставят цигари в Русия и така предизвикаха цигарени бунтове". Истината е, че Русия на Елцин сама форсира разпада на СИВ и предпочете да мине на разплащане в твърда валута. Лобитата на западните тютюневи компании в Русия, бързаха да заемат нашите ниши и, пряко подпомогнати от местни руски политици и бизнесмени, промениха руското законодателство, само и само за да отворят ниши за внос на западни цигари. Всеки, посетил Москва и Русия, знае за какво иде реч. Западните тютюневи монополи разработиха евтини версии на своите световни марки специално за руския пазар с използване на некачествен, но затова пък евтин азиатски тютюн     за да подбият ценово българските цигари, спрямо които и без това започнаха да се провеждат наказателни мероприятия. Питайте ме - мога да разказвам с часове. 

Поне да бяха попитали какви тарифни и нетарифни бариери срещнаха и продължават да срещат българските износители на цигари и други "характерни" стоки. Защо е труден до невъзможен руският пазар. Твърдата валута в Русия не достигаше да си купят всички западни цигари, затова докато западните тютюневи гиганти усвояваха руския пазар с помощта на руски политици, докато построят местни тютюневи фабрики, минаха години и в този период нямаше достатъчни цигари. Нашите постепенно изчезнаха, въпреки че бяха правени от тютюн, с който руснаците бяха свикнали и беше по-качествен.

Така че цялата история за изчезналите български цигари е стопроцентова "заслуга" на руските политици. Разбира се, в допълнение започнаха игрите на "нашите" доверени момчета (тези от отбора на Овчаров, Първанов, Нинова), които започнаха да приватизират марки и разрушиха позициите им. Да, същите, чиито представители сега плюят България от екраните на руската ТВЦ - Нинова знае най-добре. И досега българските цигари биха имали търсене, ако не бяха множеството формални и неформални бариери по техния път, поставени от същите тези "братя" от името, на които ТВЦ говори. Да сте чули Първанов и Нинова да говорят по тези теми, докато са в Москва?! Не, няма и да чуете.

Елементарна манипулация

с историята и истината

Този филм е насочен към руската публика и към русофилите в България, затова неговата стойност извън пропагандната мисия не е голяма. Има едно изречение, което обяснява всичко - "всеки кандидат-президент, който обяви курс на изток е обречен да спечели президентските избори".

Специално място е отделено на "братската" АЕЦ "Козлодуй", която е била едва ли не подарък от Съветския съюз като основа на индустриалната мощ на България, която лошият Брюксел ни затворил. Това, което им казах за причините за провала на „Белене“, никак не се връзва с елементарните пропагандни схеми, които и авторите на филма, и интервюираният по темата Румен Овчаров - не е трудно да се досетите какво говори, прокарват. Свръхевтини реактори за АЕЦ "Белене", много изгодна сделка - глупостите на партиен пропагандатор - не за хора, които живеят и работят в пазарни икономика. Така е, когато хора като Овчаров не са в затвора - митът за него като експерт още шества по проруските и леви медии. Истината е, че този човек си остана в миналото, без никакъв опит и разбиране за лостовете и факторите, които определят условията за изграждане на проекти и ядрени централи в пазарна икономика. Посочете един проект, който да е реализирал сам - да не говорим навреме и в рамките на бюджета. Някакъв партиен секретар - който с времето научи пазарния жаргон, но така и не разбра, че партиите не правят проекти. Още си мисли, че реакторите струват 4 милиарда долара (!?), което е флагрантна или опашата лъжа. Но в руски филм върви - обслужва пропагандната теза.

Появилият се във филма Андрей Райчев - той е основен говорител - всячески се стреми да защити Бойко Борисов - казуса "той много искаше", но "го натиснаха" и спря „Белене“ и „Южен поток“. Това всъщност ви разкрива значителна част от механизма на "преврата", който в момента готвят с президентските избори. Избират по-приемлив за Русия президент, за да могат да управляват (по Райчев, но не от този филм) ГЕРБ и БКП, което ще се представи като немски вариант на обединена България.

Филмът грубо атакува президента Плевнелиев - хората, които смъкнаха десетки милиони долари от руските проекти - сега да обвиняват президента, че той бил спрял руските проекти (!?), защото Западът щял да го издържа и му платил щедро (забележете - никой не атакува Борисов по темата). Разбирам да не бях видял с очите си как по фоайетата на хотелите в Москва тези хора се договорят по схемите на енергийния шлем и последното, което имат предвид, е националният интерес. Тъй като не влязох в нито един от капаните, които ми бяха подготвили, станах неудобен. То не бяха постове - държавни и корпоративни, които ми обещаваха, не бяха бъдещи врати към Рая. Причината да подам молба да не ми бъде продължен станалият тогава рекорден мандат в Москва - близо шест години и половина - бе един момент при поредно посещение на Овчаров, който ме убеди, че с тези хора няма никакъв смисъл да продължавам да работя. Просто сме от различни светове и ценностни системи.

Политиката ни спрямо Русия се беше променила от времето на правителството на Сакскобурготски, или по-скоро бе достигнала логическия си завършек на еволюция и трансформация след падането на правителството на СДС от власт. Тогавашната заместничка на Овчаров Корнелия Нинова ме помоли от негово име да не бъда на срещата на Овчаров с министъра на енергетиката Христенко!? Казах ѝ, че като посланик на страната и представител на държавния глава нямам нужда от разрешение от тях, но за да запазя достойнството на държавата, се извиних пред домакините с "дипломатически причини". Истината е, че бях ярък противник на тяхната схема за предоговаряне на газовия контракт, който ни докара над един милиард долара загуби до края на изтичането на договора през 2011 година.

Не си мислите, че тези хора са направили нещата, защото са обичали Русия или лявата идея, както сега се пласират във филма. Достатъчно е видите кохортата от бизнесмени, които обслужват "държавните" дела на Овчаров. И тези хора - Нинова и Овчаров - днес имат наглостта да говорят за държавен и национален интерес при Енергийния шлем който ни потопи с 5 милиарда нов дълг!? И сега избират новия президент на страната по техния тертип и калъп. Не, благодаря. Аз отново съм от другата страна. 

Всъщност този филм разкрива сценария, по който Русия с помощта на местните и проксита реализира "тих завой" в българската политика, отклоняващ ни от ЕС и НАТО. Ето ви и съюзниците - Каракачанов (който признава историческото право на Русия над Крим), пилотът Радев - за когото има само хвалби, брани "на смерть" руското въоръжение, Цецка Цачева - която е осмяна във филма, другарката Йотова - вицето, която пламенно се изказва за „Южен поток“ и за санкциите. Радев отказал интервю с ТВЦ по съвет на същите "експерти", които го издигнаха след одобрение от Москва. Прекалено явно ще лъсне задкулисието. Следва мантрата за добрия Съветски съюз, който издържал братските страни, но бил предаден.

Защо някоя телевизия не покани последните служители в представителството ни в СИВ да ви разкажат истината? Чудовищна е.

Финалът казва всичко - Альоша си свърши работата, сега е наш ред. Ясно ли е какво ви готвят на 6 ноември!?

----

* Коментарът е написан за Клуб Z. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Как ме цензурираха в руски филм

Василев блестящ както винаги - точно и аргументирано. За съжаление е като бяла врана на фона на русофилската прокремълска пропаганда. Руснаците са отличници в лошите неща. От тях освен негативен пример, друго не можеш да вземеш.
 's picture

kuleto44

Останалото е мълчание (Шекспир)

Браво г-н Василев!
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Василев отново се излага

с демонстрация, че не знае елементарни неща като това какво е цензура. Позволете ми да цитирам един безспорен авторитет по темата за това как се избира от една медия какво да се публикува и какво - не: "Свободата на словото е абсолютна, ако искаш да се изказваш от своята си камбанария. Не бих ти запушил устата, ако седиш някъде и ръсиш идиотизмите и опорните си точки, това е твое право. Но форумът тук е на ***, и ако искате да пишете в него, ще спазвате елементарни правила. Но свободата на словото не означава, че *** трябва да е трибуна за всякакви хора с всякакви идеи. " Именно тази позиция е и позицията на руската медия, която сама решава дали да публикува евтино тролене или не. Заменил съм името на медията с *** за да не се обиди някой с тежка ръка ;)
 's picture

kuleto44

"Но свободата на словото не

"Но свободата на словото не означава трибуна за всякакви хора с всякакви идеи. " И аз така смятам, откакто се завърна във форума, клети ми Иванчо.

Лаборанте...

Много показателно е когато под статия за манипулации вадиш цитат от контекста. Той се отнася за коментарите в сайта на Клуб Z. А по отношение на публикациите ни - Клуб Z винаги се стреми да ви представя информирани и аргументирани мнения, различни от нашите или от тези на редовните ни коментатори. Направете си съответните изводи.

Браво! Отличен отговор!

Ето така се прави, с техните "аргументи" и тяхното лицемерие по техния смешен плач. Ако моят адаш и колега Сашо-11, нито списалият тези редове ще излязат да обяснят защо една и съща позиция е приемлива в един случай и "цензура" в друг.
 's picture

Бобо

Глупака

Млъкни бе тъпанар , егаси и Московската гнида .
 's picture

Радев

А бе драмата е, че и с тоя

А бе драмата е, че и с тоя напън Трайчо остава с 5% подкрепа.
 's picture

Vladimir Radoslavov

Кой друг ако не Илянчо ще се

Кой друг ако не Илянчо ще се прочуе отново по руската тематика нали е "специалист" без достъп :-)
 's picture

kuleto44

Препоръчвам на всички да

Препоръчвам на всички да изгледат най-напред репортажа и след това да пишат.Мисля че и Йотова, и Р.Овч., и ген. Радев, и Каракачанов, и тоя Пасков-кандидат-президент, би трябвало да се възмутят. А пък Райчев, дето никога не му разбирам сумтенето на български-страхотен руски вади. По жалки отрепки не бях виждал-честно и безпристрастно ви казвам, повярвайте ми.
 's picture

Ognian Deyanov

Свободата на словото според

Свободата на словото според другарите е да поканите някой за интервю и ако не харесвш възгледите му да не го излъчиш

Е, драмата

не е чак толкова голяма. Всеки филм има режисьор и обичайно не е прието някой от поканените за интервю да се намесва и прави промени. При всяко положение не е станало нещо невиждано у нас. Но между редовете на написаното някак И В не е успял да скрие истината, а тя е: нашите нови приятели ( или началници ) в стремежа си да съсипят блока, съсипаха икономиките на много страни. Не че не е станало с активното съучастие на политици от Русия и другите страни от блока. Истината за този период е важна... макар че многократно сме доказвали че не се учим от грешките си. Просто трябва да се търси подходящия форум за изява. Целия преход беше извършен по безумен начин в името на лични интереси и интереси на държави извън разпадналата се общност.

Хм...

Ако не беше този материал, щяхте ли да разберете, че било имало някакъв руски филм??? Хм...

Що пък да е недоизказано

Анти руското говорене втвърдява русофилите така, както Атака втвърдяваше ДПС-арите. Нова версия на "Мултигруп, ДПС, Атака - скачените съдове на Луканов". ХИПОтеза е все пак.
 's picture

Без Име

забрана на коментарите в clubz

clubz нищо няма да загубите ако забраните коментарите освен ако държите много на троловете които се изявяват тук

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.