"Ние внимателно следим хода на предизборната кампания в България. При това сме настроени за прагматична работа с който и да било президент, когото ще избере българският народ, и разчитаме на аналогичен конструктивен подход на бъдещия държавен глава към развитието на отношенията с нас."

Това заявява в интервю за ТАСС руският посланик у нас Анатолий Макаров. То е публикувано във фейсбук профила на посолството на Руската федерация в София.

Диалогът в енергетиката продължава да бъде приоритет в икономическата сфера на двустранните ни отношения, смята Макаров.

"Внимателно следим развитието на българската инициатива по изграждането на газоразпределителншя център (хъб) "Балкан" близо до град Варна. Нашата позиция не се променя - след получаването на обстойна техническо-икономическа обосновка, включително регулативните въпроси, а също така при наличието на твърди гаранции от Еврокомисията и София сме готови да разгледаме възможността за по-подробно обсъждане на дадената инициатива", казва още дипломатът.

Макаров припомня, че "Концерн Росенергоатом" и "Русатом Сервис" в сътрудничество с EDF от Франция и "Риск Инженеринг" от България работят по удължаването на срока на пети и шести блокове на АЕЦ "Козлодуй". Общата стойност на работите се оценява на 360 милиона евро. Посланикът споменава и напредъка в изпълнението от българска страна на арбитражното решение на "Атомекспортстрой" да бъдат изплатени 620 милиона евро заради спирането на АЕЦ "Белене".

Според него въпреки че инициираните от ЕС санкции срещу Русия пречат на пълноценното развитие на двустранното сътрудничество, дори при тези условия има голямо поле за съвместна работа.

Макаров е доволен, че руският остава вторият по изучаемост език в страната ни. Той смята, че си струва да се помисли как на подобаващо равнище да се отбележат предстоящите юбилеи, свързани с началото и края на Руско-турската война през 1977-1878 г.