Министър-председателят Бойко Борисов предлага провеждането на тристранна среща Русия, Европейски съюз и България във връзка с бъдещите доставки на руски природен газ за страната ни и по-конкретно в предлагания газов хъб „Балкан“, предаде БГНЕС.

Днешното предложение за европейски газов хъб е интересно за всички. То ни дава основание да водим преговори с всички, които искат да доставят газ в него, добави премиерът, който взе участие на специална газова конференция във Варна, посветена на темата. Той заяви, че всеки, който желае да транспортира синьо гориво по нашата газова система, е добре дошъл.

"Няма да позволим България да бъде заобикаляна. Правото ни на вето ще бъде използвано. Когато застанахме зад Украйна, знаехме какво губим - заяви Борисов, коментирайки отказа на страната ни от строителството на газопровода "Южен поток", който трябваше да бъде спрян след избухването на конфликта в Украйна през 2014 г. - Сега трябва да седнем за тристранна среща. Тристранни срещи с всеки един, който иска - с Азербайджан, с Туркменистан, с Русия, ако искат. Но трябва да има задължително представител на ЕС, за да не ни дойде след време писмо от Брюксел, в което да не се разрешава даден проект, заяви Борисов.

Той допълни, че България гарантира дългосрочност на всеки един проект.

"Газовият хъб трябва да го има. Имам личното уверение от Жан-Клод Юнкер, че газовият хъб „Балкан” ще се реализира", заяви още премиерът.

Според него е необходимо най-вече политическо решение по отношение на реализацията на всички важни интерконектори за България. 

Ето какво каза министър-председателят едно към едно:

"Проектът за газов хъб "Балкан" не е конкурентен на някой съществуващите проекти или на разработваните и планирани в момента. Той ще даде техническа инфраструктурна възможност за конкурентен сблъсък на различни доставчици. Това пък заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на откриването на инвеститорската кръгла маса за газовия хъб. 

Той посочи, че при разглеждането на проекта не бива да се разсъждава само за България, която е малък пазар, а да се има предвид потенциалът на целия регион заедно със съседните държави, чийто общ брутен вътрешен продукт е 1.2 трилиона евро, населението достига 126 млн. души, а консумацията на газ надхвърля 70 млрд. куб. м годишно. Газовият хъб "Балкан" има за цел да насърчи свързаността на всички източници на газ в района на Югоизточна Европа, изтъкна Дончев иподчерта, че проектът за изграждане на хъба е продължение на инициативата на България и Европейската комисия за създаване на работна група за междусистемната свързаност в региона.

Дончев се позова на статистически данни от последните години, които показват, че ел.енергията не може да се конкурира с газа като нива на цените. През 2015 г. световният добив на природен газ е постигнал рекорд, а търсенето нараства с над 1,4% спрямо 2014 г., посочи Дончев. Той каза още, че цената на това гориво е добра предпоставка за увеличаване на потреблението му в индустрията. Югоизточна Европа се нуждае не само от междусистемна газова свързаност, но и от икономически подем, каза Дончев и допълни, че сигурността на доставките и цената на енергийните ресурси, включително на газа, са първостепенен фактор за конкурентноспособността на икономиката.