"Надявам се след като съм първият български държавен глава, който с ясни аргументи отказа да се кандидатира за втори мандат веднага след първия, най-после всички да са разбрали, че не се боря нито за заплата, нито за постове и никога не съм го правил".

Така президентът Росен Плевнелиев отговори в Пловдив на въпрос дали би могъл да е номинация за еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева. От началото на 2017 г. тя ще е главен изпълнителен директор в Световната банка, а правителството трябва да предложи нов човек за мястото й. Премиерът вече обяви, че Плевнелиев не е сред имената, а и мандатът му изтича на 22 януари - тоест след напускането на Георгиева. 

„През последните няколко години показах на българския народ кой и съм какво мога. Не станах министър, а по-късно президент нито заради заплатата, нито заради властта. Ако мога да бъда полезен на България и на Обединена Европа по всеки смислен начин, ще го направя“, каза още държавният глава.

Плевнелиев нарече проектобюджета за отбраната за догодина "справедлив и разумен", отговарящ на "поетите ангажименти за достойното членство на България в НАТО и на очакванията за ускорена модернизация на Българската армия". Той очаква от дебатите в Народното събрание да стане ясно, че отбраната и сигурността са стратегически приоритет и съответното финансиране ще бъде осигурено.

„Правителството изпълнява взетото на Консултативния съвет по национална сигурност решение средствата за отбрана да се увеличават", заяви Плевнелиев.

По думите му според Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. през 2017-а средствата трябва да достигнат 1,6% от БВП. Плевнелиев призова изпълнителната власт да гарантира откритост и публичност във връзка с проекта за придобиване на многоцелеви изтребител. Той призова още да се помисли за недостатъчното заплащане на военнослужещите в Българската армия.

Държавният глава бе в Пловдив за старта на първата конференция за производствени инвестиции „Doing Business in Bulgaria".