Премиерът Бойко Борисов днес отрече сегашният президент Росен Плевнелиев да е сред вариантите да замени Кристалина Георгиева в Европейската комисия. Георгиева в петък вечер съобщи, че напуска Брюксел и отива в Световната банка като нейн изпълнителен директор.

"Не, президентът Плевнелиев не е сред вариантите. Той има още доста време да бъде президент до края на януари", отговори Борисов в Нови пазар на журналистически въпрос.

Премиерът определи новото назначение на Георгиева като "най-висшия пост в Световната банка" (най-висшият пост е президентът на Световната банка - б.р.) и даде да се разбере, че България и лично той е действал за тази позиция на еврокомисарката.

"Така че сме работили за тази позиция, тя е важна за България", допълни Борисов.

По темата за евентуален наследник на Кристалина Георгиева, той каза, че можел да посочи много имена, но не било редно.

"Тъй като днеска е събота, това стана в петък вечерта, в понеделник ще разговарям с Жан-Клод Юнкер (председател на ЕК - б.р.), ще дебатираме и ще намерим изход", съобщи още премиерът.

Той коментира и критиките на опозицията, че с оставката на Кристалина Георгиева България губи позиция в ЕК, която едва ли отново ще успее да извоюва.

"Аз съм договорил заместник-председателското място и този ресор на г-жа Георгиева... Някои от тях забравят, че г-жа Бокова е шеф на ЮНЕСКО от предишното ми правителство", разкри Борисов (За първи път Бокова е избрана за шеф на ЮНЕСКО през есента на 2009 (малко след идването на власт на кабинета на ГЕРБ), но е номинирана от ИС на ЮНЕСКО - тогава тя е представител на България там от 2005 г. Номинацията за втория ѝ мандат е подкрепена през 2012 г. от кабинета на Борисов, но е преизбрана през есента на 2013, когато на власт е Орешарски - б. р.)

И добави: "След като имаме европейка на такъв висок пост в ЮНЕСКО, и в Световната банка - нека и други да тръгнат в тази посока."

Борисов специално се спря на призива на лидерката на БСП Корнелия Нинова властта да остави избора на кандидатурата за еврокомисар за след изборите. 

Премиерът предположи, че това ѝ желание било свързано с идеята да предложи за поста Пламен Орешарски.

"Ако не стане г-н Орешарски президент, г-жа Нинова има предвид него да пратим за еврокомисар. Затова ли да изчакам. Те не са ни победили на парламентарни избори, че да чакаме. Но аз имам добрина, ще направя консултации", продължи Борисов.

Стана ясно още, че добрината му е още по-голяма. "Навън" бил предлагал само социалисти, вкл. и съпруга на Ирина Бокова (през март кабинетът одобри Калин Митрев за представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие -б.р.). 
 

"Има още една седмица, ще се преброим", завърши Борисов по темата.

За  референдума и концерта на Слави Трифонов

"Ако не бяхме разрешили референдума, ще кажат, че преча" - така премиерът коментира темата за допитването и концерта, организирани от Слави Трифонов, известен негов критик. И продължи: "Ако не бяхме разрешили този концерт на "Орлов мост", въпреки че трудостите са много, не всички го подкрепят, ще кажат, че преча на свободата", продължи Борисов.

И допълни: "Надявам се, че г-н Трифонов ще отчете, че му е дадена пълната възможност да пропагандира своите цели. Това е демокрацията."

Той припомни, че центърът на София е бил затварян и за маратон, и за митинг на БСП-ДПС. Важното било да се пази общественият ред. "Ако няма провокации, всичко е в рамките на нормалното", смята премиерът.

Гласуването на евродепутатите от БСП и ДПС 

"Те винаги са били двулични. Едно правят в България, друго в Европа. Това е демокрация. Приемаме тяхното решение. Ние сме либерални. Ние сме били против и сме против". Така Борисов коментира позиция на евродепутатите от БСП и ДПС вчера в европарламента.

Става дума за резолюция на Европейския парламент с пожелателен характер, която обаче се отнася най-вече за опазването на човешките права на мигрантите в трети страни - тоест страни извън ЕС, а не за казуса с бежанската криза в Европа. Сред препоръките в документа има мерки за ограничаване на мигрантския поток - например засилване на ролята на Фронтекс, активна външна политика на съюза за постигане на мир и стабилност в регионите, генериращи мигрантски поток към Европа, битка с каналите за мигранти и т.н.

 
След което премиерът отново обясни за оградата по границата, 100-те млн. евро от Брюксел, помощта на "Фронтекс", участието на армия и полиция и т.н. за опазването на България от поток от бежанци. Той призова и да не се играе със страховете на хората по повод зачестилите протести срещу бежански центрове.
 
"Това е все едно някой от собствениците на "Орлов мост" да каже - не искам колите да ми минават отдолу", даде пример той. Според него изборът на бивши казарми бил най-доброто решение.

"Къде да ги сложим? Това са живи същества", каза още премиерът.