Турската полиция задържа рано сутринта в понеделник главния редактор на опозиционното издание „Джумхуриет“ Мурат Сабунджу, предаде "Хюриет дейли". 

Освен него властите са издали и заповеди за арест на 13 журналисти от ежедневника, съобщава Си Ен Ен Тюрк. Заповед за арест е издадена и срещу изпълнителния председател на борда на вестника Акън Аталай, който все още е в неизвестност. Спецчасти са арестували и журналиста Гюрай Йоз. 

Били са претърсени и домовете на Сабунджу и Аталай, съобщава БГНЕС. Правителствената операция срещу „Джумхуриет“ е заради предполагаемите действия на вестника „от името на“ движението на проповедника Фетхуллах Гюлен и забранената Кюрдска работническа партия ПКК. Предишният главен редактор на опозиционния вестник Джан Дюндар напусна след осуетения опит за преврат и обяви, че вече не вярва на правосъдието. Той бе осъден на първа съдебна инстанция на пет години и 10 месеца затвор за разгласяване на държавни тайни във връзка със случай, който предизвика гнева на президента Реджеп Ердоган. След това той получи разрешение да остане на свобода в очакване на решението на апелативния съд, но успя да напусне Турция, като се предполага, че е в Германия. Властите обаче задържаха съпругата му.

Вчера Анкара уволни още 10 000 държавни служители в рамките на продължаващата чистка в страната срещу предполагаемите извършители на преврата от 15 юли. Досега повече от 35 000 души бяха арестувани, а хиляди други бяха уволнени или отстранени от работа. Чистката след преврата засегна и кюрдското малцинство в страната, което представлява около 15% от населението. Вследствие на правителствените мерки бяха закрити редица кюрдски медии, а множество държавни служители бяха уволнени заради предполагаеми връзки с ПКК.