Само два дни преди мача "Лудогорец" - "Арсенал" от група "А" на Шампионската лига, отборът домакин от Разград въведе безпрецедентни мерки за допускането на феновете на футбола на стадион "Васил Левски" в София. В официалния сайт на тима се появи съобщение, което гласи:

С фенартикули на Арсенал – само в сектора за гости.

ПФК Лудогорец съобщава, че привърженици на Арсенал, които са си закупили билети за секторите на домакините, няма да бъдат допускани с фенартикули и клубни символи на лондонския гранд. Те ще бъдат спирани на входовете от стюардите.

Под "секторите на домакините" се разбира целия стадион, извън отредените места за агитката на гостуващия тим "Арсенал". Тоест точно 2 100 от общо 43 230 седящи места на националния стадион. 

Според глава 37 от правилата на УЕФА за Шампионската лига, отборът домакин трябва да предостави не по-малко от 5% от седящите места на стадиона за феновете на гостуващия тим. Плюс още 200 билета от най-високата категория за ВИП гости, спонсори и др., освен ако между клубовете в съответния мач не е договорено друго. При капацитет от 43 230 места на "Васил Левски", 5% са точно 2 161,5 места, показва математиката.

Ето пълния текст от правилника на УЕФА на английски език:

37.01  Home clubs must make at least 5% of the total approved UEFA capacity of their stadium available exclusively to visiting supporters, in a segregated, safe area. In addition, visiting clubs are entitled to purchase 200 top-category tickets (unless otherwise agreed by the two clubs in question) for their VIP supporters, sponsors, etc., but they are not obliged to take the full allocation (see Articles 16 and 23 of the UEFA Stadium Infrastructure Regulations and Article 19 of the UEFA Safety and Security Regulations). 

Първоначално ПФК "Лудогорец" беше отпуснал за сподвижниците на "Арсенал" 1600 билета, в последствие - още 500 - общо 2 100. Да речем, че липсващите 61 билета се обясняват с нуждата от "буферна зона" между агитките на гостуващия тим и на домакинския, с оглед на сигурността на стадиона.
От разградския отбор призовават още "привържениците на "Арсенал" да спазват указанията на службите за сигурност, за да могат да наблюдават мача в случай, че са си закупили билет за домакинските сектори".

Ограничението за облеклото и аксесоарите на феновете на футбола, които не са привърженици на отбора домакин, в случая "Лудогорец", е безпрецедентно. Има случаи в футболната история, когато самите клубове призовават феновете си да не носят обозначителни знаци от съображения за сигурност, когато има риск от напрежение между агитките. Тъй като това е второто участие на "Лудогорец" в груповата фаза на Шампионската лига, предишния път тимът се срещна с английския "Ливърпул" и испанския "Реал Мадрид", които бяха в София, но за техните привърженици нямаше ограничения за влизане на стадиона. Към момента няма данни да се очаква напрежение между феновете на "Арсенал" и на "Лудогорец", за да бъдат въвеждани въпросните мерки.

В отговор на ограниченията за мача на стадион "Васил Левски" на 1 ноември официалният фен клуб "Арсенал България" - фен клубът на чуждестранен отбор с най-голяма членска маса у нас, отговори с декларация. Ръководството му "искрено благодари на г-н Петричев за подкрепата и отзивчивостта, която срещнахме в негово лице по всички въпроси, които обсъждахме заедно, както и разрешението да внесем знамето за хореографията ни". Въпросната хореография е посветена на 20-ата годишнина на Арсен Венгер като треньор на "Арсенал". Декларацията обаче продължава така:

В същото време изразяваме учудването и разочарованието си от декларацията на ръководството на ФК Лудогорец относно забраната за внасяне на фен артикули на любимия ни клуб в другите сектори на стадион „Васил Левски”.

Има няколко факта, които силно ни притесняват и е хубаво футболната общественост да е наясно с тях.

- Не разбираме с какво привържениците на "Арсенал" са по-опасни от тези на "Ливърпул" и "Реал Мадрид", които необезпокоявано бяха допускани до всички сектори на националния стадион с шалове и фланелки на любимия си отбор. 

- Със сигурност тази информация ще породи доста голямо напрежение сред феновете на "Арсенал" в България, които далеч не се изчерпват с 520-те членове на фен клуба. Голяма част от тях част, от които са си купили билети (голяма част от тях и пакетни билети), за да могат мирно да гледат мача и да подкрепят „артилеристите”, преди да знаят, че няма да могат да влязат с червено-бялата си фланелка или шал на стадиона.

- С момчетата от фен клуба на Лудогорец изиграхме и приятелски мач във Варна тази събота, за да покажем взаимен респект. И стигнахме до разбирателство не само да спестим обидни възгласи едни към други, но и да получим подкрепата на момчетата от "Лудогорец" в 20-ата минута, когато ще отдадем почит на 20-годишната кариера на Арсен Венгер.

Становището продължава с добри думи за феновете на "Лудогорец" и с ангажимент от фен клуба на "Арсенал", че "всеки човек на стадиона, който провокира опонентите си няма място на стадиона и ще подкрепим извеждането от стадиона на всеки, без значение дали е с червена или зелена фланелка".

Много се надяваме на позитивно развитие на този казус, защото много хора от близки държави, които не четат български сайтове и до които нямаме достъп, могат да останат пред стадиона, след като са пропътували хиляди километра, за да видят любимците си на живо. А да не говорим, че единични билети за мача на "Арсенал" се продаваха в Македония почти две седмици преди това да се случи в България.

Декларацията завършва с призив към ръководството на "Лудогорец" да преосмисли решението си и ако не изцяло, то поне за сектор "Г" на стадион "Васил Левски", където ще бъдат голяма част от хората, които не са успели да се вместят в квотата от 2 100 билета за гостуващата агитка. 

От "Лудогорец" не пропускат да отбележат, че въпреки че на стадион „Емирейтс“ в Лондон не е била разрешена хореографията на българските фенове, разградският тим "ще допусне голямо знаме на привържениците на "Арсенал", с което те ще благодарят на дългогодишния треньор Арсен Венгер".

Първият мач между "Лудогорец" и "Арсенал", който беше преди 2 седмици в Лондон, завърши при резултат 6:0 за английския тим. В момента тимът от Разград е на последно място в класирането в група "А" на Шампионската лига с 1 спечелена точка срещу третия в групата "Базел". "Арсенал" на начело със 7 точки и по-добра голова разлика от ПСЖ, които са със същия брой точки.