Антиглобалисти нападнаха сградата на Съвета на ЕС тази сутрин, докато в нея започваше среща на върха ЕС-Канада, на която трябва да бъде подписано споразумението между тях за свободна търговия, известно като СЕТА.

Няколко младежи, облечени в бели найлонови гащеризони, намазани с червена боя наподобяваща кръв, успяха да проникнат в едно от най-охраняваните места в Брюксел, сградата "Юстус Липсиус", където провеждат срещите си министрите на 28-те държави членки и държавните и правителствените ръководители.

Охраната арестува антиглобалист.

Цивилната охрана успя да ги повали на земята и да им сложи белезници, докато по-голямата част от протестиращите организира отвън седящ протест, скандирйки лозунги против СЕТА.

В днешната среща Канада е представена от министър-председателя си Джъстин Трюдо, а ЕС - от председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Протестиращите бяха намазани с червена боя, наподобяваща кръв.

Форумът се провежда с три дни закъснение след първоначално определената дата, защото до нея ЕС нямаше единодушно одобрение на СЕТА от 28-те си правителства. Белгийското подписа чак в събота заради вето, което наложиха доминирананта от социалисти франкофонска част от страната - Валония, Брюксел и федерацията Валония-Брюксел.

Те го вдинаха след като останалите белгийски региони, държавите в ЕС и Канада приеха тяхна правно обвързваща декларация към СЕТА, отговаряща на резервите им към селскостопанския внос от Канада и към специален арбитражен съд, който решава споровете между  инвеститор и държава.

СЕТА е най-амбициозното споразумение за свободна търговия и инвестиции, което ЕС е сключвал досега. От първия ден на действието си то премахва 99 на сто от вносните мита и забранява всички износни. Страните по него отварят взаимно пазарите си на услуги, инвестиции, обществени поръчки и сближават регулаторните си режими.

Протестът пред сградата на Съвета на ЕС.

Съветът на ЕС, който се намира срещу сградата на Европейската комисия, има смесена въоръжена охрана от полиция и военни през всички работни дни след атентатите в Париж от 13 ноември 2015 година и тези в Брюксел от 22 март 2016 година.

Освен тях огромната сграда има и собствени сили за сигурност по договор с охранителна фирма. 

Периметърът около нея обикновено е недостъпен за демонстранти. Те често идват да протестират по различни поводи, свързани с политиките на Европа. Но мястото на акциите им е по-далече – в пешеходна зона на кръговото движение на пл. „Шуман“.